Politică

ÎNCREDEREA CETĂȚENILOR ÎN VLADIMIR VORONIN ESTE ÎN SCĂDERE, IAR CEA ÎN LIDERII DE LA GUVERNARE ESTE ÎN CREȘTERE

24 aprilie, 2014

Încrederea cetățenilor în liderul PCRM, Vladimir Voronin, este în scădere, iar cea în liderii de la guvernare este în creștere, arată datele Barometrului de Opinie Publică (BOP), prezentat joi de Institutul de Politici Publice (IPP).

Potrivit agenției „INFOTAG”, directorul IPP, Arcadie Barbăroșie, a menționat că nivelul de încredere al cetățenilor în Vladimir Voronin este de 34%, cu 10% mai puțin decât datele Barometrului din toamnă.

„De cea mai mare încredere se bucură premierul Iurie Leancă cu un nivel de încredere de 49%, în creștere cu 16%. Acesta este urmat de primarul capitalei Dorin Chirtoacă (40%, cu 6% mai mult), Marian Lupu (30%, cu 7% mai mult), președintele R.Moldova, Nicolae Timofti, (29%, cu 6% mai mult) și Vlad Filat (28%, cu 5% mai mult)”, a spus Barbăroșie.

Expertul argumentează creșterea ratingului personalităților politice aflate la guvernare prin faptul că în ultimul an de zile aceștia nu se mai ceartă.

„În ultimul an nu au avut loc scandaluri și certuri în public, decizii controversate, poate cu excepția deciziilor privind Banca de Economii și Aeroportul Chișinău. De asemenea, în ultimul an guvernul Leancă a obținut progrese pe dimensiunea politicii externe, în special legate de Acordul de Asociere și liberalizarea regimului de vize. Au fost făcute promisiuni legate de creșterea salariilor, pensiilor, iar situația economică s-a stabilizat. Toate acestea luate la un loc au dus la îmbunătățirea percepției populației față de guvernare”, a explicat expertul.

În ceea ce privește încrederea în partide, de cea mai mare încredere continuă să se bucure PCRM cu 34%, în scădere cu 8% faţă de barometrul precedent. În acelaşi timp, încrederea în partidele de la guvernare este în creștere: în PLDM au încredere 32% dintre respondenţi, față de 24% anterior, iar în PDM şi PL – câte 28%, față de 19%, și respectiv, 18% anterior.

”Două formațiuni politice au înregistrate rezultate semnificativ mai bune la capitolul încredere, cu o creștere de două ori față de barometrul precedent: Mișcarea Antimafie de la 9% la 17% și Partidul Liberal Reformator de la 5% la 11%”, a spus Barbăroșie.

Sondajul a mai arătat că dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, atunci legislativul ar fi format din patru partide politice: PCRM ar acumula 24%, PLDM - 15%, PDM și PL ar acumula câte 8%. Rata indecișilor și a celor care nu ar participa la vot este de circa 37%.

Câte aproximativ 1% din respondenţi ar vota pentru Partidul Popular Creştin Democrat, Partidul Liberal Reformator, Partidul Social Democrat, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.

În cazul alegerii directe a președintelui, cei mai mulți respondenți (14%) îl doresc în calitate de președinte pe Vladimir Voronin. Pe locul doi se află Iurie Leancă cu 8%, urmat de Marian Lupu cu 7% și Vlad Filat cu 6%. 27% dintre respondenți nu știu pentru cine ar vota la funcția de președinte.

Sondajul a fost efectuat în perioada 28 martie – 13 aprilie 2014, pe un eşantion de 1115 de persoane din 76 de localităţi cu o marjă de eroare de 3%.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.04.24 15:59 Tim
    Alegerile din toamna au sa ne arate exact procentajul, si nu prea cred ca va fi in favoarea actualei guvernari.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.