Politică

​ LEANCĂ: ADERAREA REPUBLICII MOLDOVA LA UE ESTE ȘI ÎN INTERESUL REGIUNII

23 iunie, 2014

Premierul Iurie Leancă a afirmat, după întâlnirea avută în Delta Dunării la inițiativa omologului român, că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este atât în interesul moldovenilor, cât și al regiunii.

Potrivit agenției „INFOTAG”, care citează presa românească, Leancă a reiterat, după discuții cu premierii din România, Georgia, Slovacia, Cehia și Serbia că semnarea Acordului de Asociere cu UE, prevăzută pentru 27 iunie, „este o oportunitate pentru a moderniza Republica Moldova, societatea moldovenească, instituțiile politice, economia”.

El a arătat că în discuțiile cu premierul României, Victor Ponta, și-a exprimat speranța ca aderarea Moldovei la UE să se producă în 2019, pe timpul președinției românești.

„Obiectivul este de aderare a Republicii Moldova la UE, și am spus că acest obiectiv este în primul rând unul în interesul societății Republicii Moldova, cetățeanului din Republica Moldova, dar este și în interesul regiunii per ansamblu, fiindcă în momentul în care avansăm pe această cale înseamnă că Republica Moldova, autoritățile, politicile pe care le promovăm devin mult mai previzibile, că statul Republica Moldova devine un stat mai stabil și mai prosper și asta înseamnă la fel că atât partenerii noștri din vest, cât și cei din est pot doar câștiga, astfel încât aceste acorduri sunt orientate nu împotriva cuiva, ci spre beneficiul în primul rând al cetățeanului din Republica Moldova dar și al regiunii în ansamblu”, a conchis Leancă.

Oficialul a subliniat că există o „rezistență” în privința Acordului de Asociere la UE din partea comuniștilor și a socialiștilor, partide despre care a spus că „operează cu elemente primitive, speculative, manipulatorii”, creând, în consecință, anumite percepții incorecte despre ceea ce înseamnă semnarea acestui document.

Referitor la provocările pe plan regional, Leancă a evocat mai multe declarații despre faptul că zona de liber schimb cu Uniunea Europeană ar putea crea anumite incompatibilități cu zona de liber schimb care există în cadrul CSI.

„Noi pornim de la înțelegerea foarte clară că nu există incompatibilități, ambele acorduri fiind elaborate în baza principiilor Organizației Mondiale a Comerțului", a spus Leancă.

El a indicat că au existat două runde de consultări cu reprezentanții Moscovei pentru a aborda și a răspunde tuturor îngrijorărilor.

De asemenea, Iurie Leancă și-a exprimat deschiderea de a continua comunicarea și cu celelalte două țări membre ale Uniunii Vamale: Kazahstan și Belarus, convenindu-se organizarea unor consultări la nivel de experți.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.