Politică

VICEPREMIERUL, MINISTRUL ECONOMIEI VALERIU LAZĂR, ÎŞI DĂ DEMISIA, IAR POSTUL SĂU DIN GUVERN VA FI OCUPAT DE ANDRIAN CANDU

01 iulie, 2014

În timpul apropiat vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, îşi va da demisia, iar locul va fi ocupat de vicepreşedintele Partidului Democrat (PDM), vicepreşedintele parlamentului, Andrian Candu.

Surse sigure au comunicat agenţiei „INFOTAG” că plecarea lui Lazăr din guvern deja „a fost coordonată şi aprobată” de conducerea PDM. În partid au considerat că la cinci luni până la alegerile în parlament va fi corect ca el să plece din primele poziţii din guvern.

Sursele citate de agenţie atrag atenţie la „porţia nedorită de negativitate”, care este direct legată de numele ministrului Economiei, Valeriu Lazăr. Este vorba de concesionarea pe 49 de ani a Aeroportului Internaţional Chişinău, precum şi emisia închisă a acţiunilor la Banca de Economii (BEM) de 80 mil. de lei, în urma căreia statul a pierdut controlul băncii, păstrând pachetul de blocaj de 33,38%.

„Aceste două decizii, la direct legate de ministrul Economiei, sunt percepute negativ în societatea moldovenească. În ajunul campaniei electorale în noul parlament va fi mai bine dacă la postul de ministru va fi o altă figură, care nu are legătură cu aceste decizii ale ministerului”, a spus interlocutorul agenţiei.

Pentru a se convinge de veridicitatea informaţiei despre curânda demisie a ministrului Economiei, corespondentul „INFOTAG” s-a adresat marilor producători agricoli, care cu 1,5 luni în urmă au solicitat demisia lui Lazăr de la postul de ministru al Economiei, declarând că prin acţiunile sale „prejudiciază iremediabil reputaţia PDM”. În calitate de reacţie, ministrul a numit aceste cerinţe „partizanat politic”, spunând că adevăraţii agricultori în această perioadă a anului au alte griji – „munca în câmp sau deplasări peste hotare cu scopul de a procura utilaj”.

Unul din conducătorii unei mari întreprinderi agricole corporative din nordul Moldovei a spus că „demisia ministrului Economiei a fost un lucru previzibil în ultimele trei săptămâni”.

„Mulţi producători mari de produse agricole la nordul RM sunt susţinători ai PDM. Însă am avut întrebări serioase la domnul Lazăr în calitate de ministrul al Economiei, nemaivorbind despre prezenţa sa pe listele de candidaţi în parlament din partea PDM, faţă de care suntem categoric împotrivă”, a spus interlocutorul agenţiei.

El a numit candidatura lui Candu la postul de ministru al Economiei „o decizie bună şi corectă”.

„Cel puţin o astfel de numire nu va genera nemulţumiri din partea agricultorilor”, a conchis interlocutorul.

Unul din foştii membri de guvern, solicitând anonimatul, a spus corespondentului „INFOTAG” că „Lazăr nu este vinovat de nimic, persoana sa este prezentată ca vinovat în ochii societăţii”.

„Ministrul doar a îndeplinit ordinele altora, care conduc procesele din umbră. În general, pentru Moldova va fi mai rău dacă plecarea lui Lazăr este coordonată de doi cei mai principali politicieni. Când aceşti doi oameni ajung la un acord, aceasta întotdeauna este rău pentru Moldova şi cetăţenii săi”, a declarat un fost ministru.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2014.07.01 19:30 Ana
    Pacat, el este bun ministru, el stie ramura bine.
  2. 2014.07.01 19:33 Pavel
    El este foarte si foarte destept, el repede ghaseste un loc bun si potrivit.
  3. 2014.07.02 11:03 Eugen Lungu
    Candu va veni cu noi scoprui, iar propunerile cu care a venit mereu mai ales in domeniul afacerilor, in domeniul impoztarii corecta, au fost utile si au fost acceptate in primul rind de oameni. Trecem la alta etapa, trecem la un nou accent pe economia tarii!!!
  4. 2014.07.02 15:06 Dima
    Nu a fost rau nici Lazar asa rau, dar sigurvenirea lui Candu se va resimti mult mai mult in economia statului. Asfel lazar va fi cu parere de rau pentru el dar o bucurie pentru cetateni, pur si simplu eclipsat de realizarile pe care Urmeaza Candu sa le inregistreze. Am un respect si o incredere deosebita fata de acest om si am asteptari grandioase d ela el.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.