Politică

​MINISTERUL EDUCAŢIEI AL MOLDOVEI A DEZMINŢIT AFIRMAŢIA AMBASADORULUI RUSIEI PRIVIND LIMITAREA EDUCAŢIEI ÎN LIMBA RUSĂ

24 iulie, 2014

Ministerul Educaţiei dezminte acuzaţiile Ambasadorului Rusiei în Moldova de faptul că autorităţile limitează în Moldova obţinerea studiilor în limba rusă. După cum a comunicat anterior „INFOTAG”, într-un interviu ambasadorul Farit Muhametşin, a declarat că scopul operării modificărilor la Codul educaţiei adoptat este „excluderea completă a limbii ruse din diferite domenii de activitate a statului şi societăţii”.

În comunicatul Ministerului Educaţiei se menţionează că „reformele și proiectele promovate în sistemul de educaţie vizează sporirea calității și respectarea dreptului fundamental la educație prin asigurarea accesului la servicii educaționale de calitate a tuturor copiilor, indiferent de originea lor etnică și fără nici un fel de discriminare”. Ministerul precizează că „în țară activează 263 de instituții de învățământ preuniversitar cu predare în limba rusă”.

„Acestea își vor continua activitatea, la fel ca și până acum. Prevederile Codului educației nu schimbă situația actuală a școlilor cu predare în limba rusă. Codul educației respectă întru totul Convenția-cadru privind protecția minorităților naționale, recunoaște și garantează drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase”, se vorbeşte în comunicat.

Ministerul subliniază că o dată cu adoptarea Codului educaţiei „statul garantează formarea şi dezvoltarea competenţei de comunicare eficientă în limba română, în limbile minorităţilor naţionale, după caz, şi cel puţin în două limbi de circulaţie internaţională în toate școlile”.

„Mai mult, statul se angajează să asigure condiții de formare și dezvoltare a competențelor de comunicare în limbile engleză, franceză și rusă în toate instituțiile publice de învățământ general. De asemenea, elevii vor putea studia și alte limbi moderne dacă școala dispune de condiții în acest sens”, menţionează Ministerul Educaţiei.

În comunicat se precizează că toate instituțiile de învățământ, oricare ar fi limba de instruire în acestea, sunt asigurate cu manuale, în corespundere cu necesitățile identificate. De asemenea, dotarea tehnico-materială a instituțiilor de învățământ preuniversitar este asigurată de administrația publică raională sau din sursele instituțiilor în dependenţă de buget.

„Ministerul Educației își reafirmă deschiderea pentru o colaborare eficientă în vederea informării cu referire la documentele de politici recent adoptate și la situația sistemului educațional în ansamblu”, se vorbeşte în document.

Ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametşin, într-un interviu a declarat că „limba rusă în şcolile moldoveneşti este studiată ca limbă străină”.

„Deja acum este evident că tineretul moldovenesc, în special din mediul rural, practic nu cunoaşte limba rusă. Scopul modificărilor este evidentă – excluderea completă a limbii ruse din diferite domenii de activitate a statului şi societăţii”, a spus Muhametşin.

„INFOTAG” precizează: Parlamentul Moldovei a adoptat în lectură finală Codul educaţiei. Potrivit documentului, în calitate de limbă de instruire în Moldova este indicată limba română, iar predarea în limba minorităţilor naţionale este garantată la dorinţa părinţilor şi/sau în dependenţă de posibilităţile financiare ale instituţiei de învăţământ. În şcolile moldoveneşti ca limbi străine sunt desemnate limba rusă, engleză şi franceză. Dintre acestea, două sunt obligatorii, a treia la dorinţa părinţilor.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.07.24 16:29 Petra
    Muhametsin are 1.000% dreptate!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.