Politică

​LEGILE, PENTRU CARE GUVERNUL ŞI-A ASUMAT RĂSPUNDERE FAŢĂ DE PARLAMENT, AU INTRAT ÎN VIGOARE

25 iulie, 2014

Legile, pentru care guvernul şi-a asumat responsabilitate faţă de parlament, au intrat în vigoare. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, nimeni din deputaţi nu a contestate actele legislative conform procedurii, în termenii stabiliţi.

Prim-ministrul Iurie Leancă a ţinut un discurs marţi dimineaţă, în parlament, asumându-şi responsabilitate faţă de legislativ pentru 11 legi. Miercuri, 23 iulie, documentele au fost publicate în Monitorul Oficial. Acestea putea fi contestate doar prin exprimarea moţiunii de cenzură guvernului. Moţiunea putea fi exprimată de un grup format din cel puţin 25 de deputaţi. Pentru aceasta se acordă 72 de ore. Termenul a expirat vineri dimineaţă, dar nu a fost înregistrată nicio iniţiativă de exprimare a moţiunii de cenzură guvernului.

Surse din Partidul Comuniştilor au comunicat corespondentului „INFOTAG” că fracţiunea a discutat posibilitatea de exprimare a moţiunii de cenzură guvernului şi fusese pregătit şi textul iniţiativei. Fracţiunea, ce este formată din 32 de deputaţi, putea aduna numărul necesar de voturi pentru aceasta. În cazul dat, parlamentul era obligat să se convoace într-o şedinţă şi să discute rezoluţia.

Însă, comuniştii au renunţat la intenţia de a solicita demiterea guvernului. Ei au conştientizat că solicitarea lor va fi respinsă o dată în plus, cum s-a întâmplat în celelalte trei cazuri din sesiunea actuală. Din altă parte, parlamentul putea să nu se convoace în şedinţă din cauza lipsei de cvorum. Mulţi deputaţi, inclusiv liderul PCRM, Vladimir Voronin, sunt plecaţi din Chişinău. În Regulamentul parlamentului este specificat cum se procedează dacă lipseşte cvorumului pentru discutarea rezoluţiei privind moţiunea de cenzură.

În situaţia dată, cele 11 legi au intrat în vigoare. După cum a comunicat anterior „INFOTAG”, este vorba despre acte normative privind ridicarea imunităţii judecătorilor şi lichidarea Curții de Apel Bender; răspunderea disciplinară a judecătorilor; spălarea banilor; modificarea legislaţiei privind sectorul bancar; garanțiile reale mobiliare - gajul bunurilor mobiliare; aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor; finanţele publice şi responsabilitatea bugetar-fiscală; modificarea şi completarea Legii bugetului de stat pe anul 2014; modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014; organizarea şi funcţionarea Serviciului naţional unic pentru apelurile de urgenţă 112.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.