Politică

​PARLAMENTARII COMUNIȘTI ACUZĂ GUVERNUL DE „NIMICIREA SISTEMULUI DE ÎNVĂȚĂMÂNT”

02 septembrie, 2014

Parlamentarii comuniști, Galina Balmoș și Ina Șupac, acuză Guvernul Moldovei de „nimicirea sistemului de învățământ”.

Potrivit agenției „INFOTAG”, Balmoș a declarat marți, într-un briefing, că începând cu anul 2009, de când autoritățile sunt „preocupate” de optimizarea și lichidarea școlilor, 250 de instituții de învățământ au fost închise. „Această activitate distructivă a condus la pericolul nimicirii întregului sistem de învățământ, care semnifică pierderea statalității și lipsește generația în creștere de speranțele la un viitor demn”, a comentat ea.

Balmoș a amintit că în 2014 sprijinul statului pentru sistemul de învățământ s-a redus până la nivelul de 7,2% din Produsul Intern Brut, față de 9,2% în 2009.

Printre erorile Guvernului Balmoș a nominalizat disponibilizările pedagogilor, renunțarea efectivă la programul de acordare a locuințelor tinerilor specialiști, creșterea costurilor contractelor de studii, înghețarea majorării burselor, restricționarea accesului la studii pentru sute de copii din instituțiile de învățământ cu limba rusă de instruire.

În viziunea Galinei Balmoș, practica din perioada sovietică, când școala rămâne în localitate chiar dacă avea 50 de elevi, este una normală. „Astăzi, cunoaștem exemple de desființare a școlilor chiar dacă în sat sunt 70 de elevi. Este anormal. Țara trece acum printr-un nou declin demografic, iar școlile sunt necesare în localități, pentru că reprezintă una din instituțiile sociale extreme de necesare”, a subliniat Balmoș.

Șupac a calificat drept „strigător la cer” refuzul funcținarilor de la Ministerul Educației de a răspunde interpelării sale despre câte instituții de învățământ au fost optimizate și lichidate în cinci ani, câți pedagogi au fost concediați, câte fonduri s-au cheltuit pentru procurarea autocarelor pentru școli și după care criterii s-au selectat firmele care asigură livrarea lor.

Potrivi datelor Inei Șupac, ministrul Educației, Maia Sandu, a convocat, cu trei zile înaintea începutului anului de studii, o consfătuire cu directorii ai 10 licee din capitală, care din cauza deficitului de elevi în clasele superioare vor fi reorganizate în gimnazii. „Vom cere ca pe 3 septembrie să fie convocată comisia parlamentară permanentă pentru educație și ministrul să fie chemat la comisiei, cu explicații”, a declarat Șupac.

Deputații au mai spus că începând de marți, un grup de comsomoliști va picheta sediul Guvernului, cerând demisia Maiei Sandu, iar adresarea PCRM privind situația de criză din domeniul educației va fi transmisă Premierului Iurie Leancă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.