Politică

​OPINIE: SUA AR PUTEA APLICA FAȚĂ DE MOLDOVA O ”ABORDARE GENERALĂ”

18 septembrie, 2014

”În viziunea Washingtonului, pentru a pune Moldova ”pe calea cea dreaptă”, față de ea ar putea fi aplicată o ”abordare generală: politică, cercetare, economie”. Potrivit agenției ”INFOTAG”, despre aceasta a declarat joi vicedirectorul Institutului American din Ucraina, James George Jatras, în cadrul ”mesei rotunde” ”Chestiunea etnică și lingvistică în Moldova în contextul Acordului de Asociere”. Evenimentul este organizat la Chișinău de Institutul American din Ucraina în cadrul Programului ”IAU: Inițiativa Parteneriatului Estic”.

Potrivit agenției ”INFOTAG”, expertul a spus că acesta este un citat din articolul analistului american, Robert Caplan: ”De ce Moldova a devenit de urgență importantă”, apărut în publicația Stratfor din 16 iulie 2014.

Jartas a menționat că Robert Caplan descrie Moldova, contrapunând patrimoniul central-european al Habsbugrilor (bun) cu cel al Rusiei (rău).

”În această analiză, grupuri întregi care locuiesc în Moldova, precum găgăuzii, sunt descriși ca (!) ”a cincea coloană”. În încheiere, Caplan critică ”inacțiunea” Occidentului, (adică a SUA) și face apel ca autoritățile să aibă o abordare generală: politică, cercetare, economie”, pentru a orienta Moldova ”pe calea cea dreaptă”. Având în vedere ceea ce s-a întâmplat și are loc astăzi în Ucraina, este o cale foarte periculoasă și provocatoare”, a apreciat James George Jatras.

În timpul discuției, el a amintit că sprijinul univoc al Moldovei față de Europa are loc în condițiile în care chiar moldovenii înșiși nu sunt nici pe departe unanimi în ceea ce privește necesitatea de semnare a Acordului de Asociere.

”Totuși, se pare că adepții Europei nu dau nicio atenție obiecțiilor. Pentru aceștia, Acordul de Asociere este nu doar un acord comercial sau un compromis între costuri și beneficii. Mai degrabă, este o ”opțiune civilizată” despre care poate exista o singură opinie, evident corectă”, a menționat expertul.

”În ochii adepților Europei, oponenții Acordului de Asociere nu sunt cetățeni cu aceleași drepturi, care au opinii diferite. Dezacordul lor este ilegal, opiniile – eronate. Mai mult, să pui la îndoială caracterul inevitabil al Acordului de Asociere este, în general, condamnabil. Mai ales, din partea unor persoane care fac parte din comunități care vorbesc într-o altă limbă. Ei sunt tratați ca cetățeni de categoria a doua sau chiar din ”coloana a cincea”, a afirmat Jatras.

Concluzia savantului este că ”o astfel de situație nu creează impresia unei metode sănătoase de desfășurare a dezbaterilor într-o țară atât de multinațională precum este Moldova”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.09.18 16:37 Ilan
    Nu este clar cine este acest James George Jatras si pe cine reprezinta

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.