Politică

​AMBASADORUL ION STĂVILĂ CONSIDERĂ CĂ FĂRĂ INFLUENŢE DIN EXTERIOR NU AR FI EXISTAT CONFLICTE ARMATE NICI ÎN MOLDOVA, NICI ÎN UCRAINA

15 octombrie, 2014

Fără influenţe din afară nu ar fi existat conflicte armate acute nici în Moldova, nici în Ucraina şi ele ar fi găsit soluţii pentru orice disonanţe în cadrul proceselor politice democratice. Astfel a opinat Ambasadorul RM la Kiev, Ion Stăvilă, într-un interviu pentru „РБК-Украина”, comentând afirmaţiile despre similitudinile „dintre conflictul transnistrean şi situaţia din estul Ucrainei”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, Excelenţa Sa a spus că conflictul din estul Ucrainei şi din Transnistria au fost „inspirate şi alimentate dintr-un anumit centru imperial – de la Moscova, ca un instrument de contrabalansare a aspiraţiei Moldovei şi Ucrainei de a-şi confirma independenţa şi realizarea tendinţelor de integrare europeană”.

„Urmărim cu atenţie eforturile depuse de autorităţile ucrainene pentru a nu admite apariţia „unei noi Transnistrii” în Ucraina şi curânda aplanare a conflictului din Donbas. Le dorim cu sinceritate prietenilor ucraineni succes în această direcţie”, a menţionat diplomatul.

Potrivit spuselor sale, în Moldova „sunt înţeleşi bine cei ce privesc cu îngrijorare evoluţiile din regiunile Doneţk şi Luganks, cum forţele separatiste pro-ruse încalcă regimul de încetare a focului, cum înlătură autorităţile constituţionale de stat, cum se pregătesc pentru desfăşurarea alegerilor locale conform unui scenariu propriu şi la alegerea deja în noiembrie a propriilor organe de stat”.

Stăvilă a numit „corectă şi înţeleaptă decizia conducerii Ucrainei de a semna acorduri de pace la Minsk şi a fost de acord să amâne cu un an intrarea în vigoare a prevederilor Acordului de Asociere Ucraina – Uniunea Europeană privind crearea zonei de liber schimb”.

„Unii califică aceşti paşi ca concesii serioase în faţa lui Putin, dar îmi pare că aceste decizii au un efect extrem de important: procedând astfel Preşedintele Poroşenko l-a lipsit pe Preşedintele Putin de motive serioase pentru continuarea acţiunilor militare pe teritoriul Ucrainei”, a menţionat el.

Diplomatul a recunoscut că este bucuros „să vadă cum poporul ucrainean devine mai unit, cum ucrainenii demonstrează spiritul patriotic şi se mobilizează în lupta împotriva adevăratului pericol extern, pentru protecţia independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării lor”.

El şi-a exprimat regretul că în Moldova „contrar rolului destul de solid al jucătorilor internaţionali implicaţi în mecanismul „5+2”, din motive bine ştiute de toţi nu am reuşit până în prezent să găsim o soluţie pentru principala problemă a conflictului – definirea statutului Transnistriei, păstrând suveranitatea şi integritatea teritorială a RM”.

„Această poziţie principială pentru noi este pusă sub semnul întrebării de reprezentanţii Transnistriei şi Rusiei, care tind să înainteze diferite proiecte de federalizare a statului moldovenesc, ce pot duce în final la destrămarea ţării”, a spus Stăvilă.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.15 13:57 Elena
    Tot asta era clat 20 de ani in urma...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.