Politică

​PREŞEDINTELE REPUBLICII BELARUS A ÎNDEMNAT RUSIA SĂ NU EXERCITE PRESIUNI ASUPRA MOLDOVEI, SUSŢINÂND INTEGRITATEA TERITORIALĂ A ACESTEIA

20 octombrie, 2014

Preşedintele Republicii Belarus, Alexandr Lukaşenko, a îndemnat Rusia „să nu exercite presiuni asupra Moldovei”, recunoscând integritatea teritorială a RM. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, citând presa rusă, despre aceasta Lukaşenko a declarat vineri, într-o conferinţă de presă pentru jurnaliştii ruşi, în cadrul căreia a criticat poziţia Moscovei faţă de Ucraina şi alte subiecte.

În particular, Lukașenko a criticat „presiunea Rusiei asupra Moldovei”, care s-a exprimat în interdicţia de a importa produse vinicole moldovenești, agricole și conservate. Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, el a spus că nu consideră corect de a închide piața din Belarus pentru produsele moldovenești, îndemnând să nu se grăbească cu măsuri restrictive.

„Procedăm oare corect în această situație? Înainte de a face ceva, nu trebuie să ne grăbim. Am vizitat recent Moldova, situația este îngrozitoare, ei abia supravieţuiesc. Iar preţul problemei? Ei ne-au furnizat nouă și vouă vin și produse agricole, ceea ce nu ne ajunge nouă şi vouă”, a spus Lukașenko reporterilor.

El a atras atenție asupra faptului că în cazul în care Belarus va urma apelului Rusiei şi va închide piața pentru produsele moldovenești „nişa care se va forma în Belarus și Rusia va fi ocupată de producătorii din UE, pentru asocierea cu care Republica Moldova se încearcă a fi pedepsită”.

„Pentru ce să-i presăm astăzi, ca să nu se integreze în Europa? Și cum ei să procedeze? UE ajută la modernizarea Republicii Moldova, dar Rusia nu vrea să observe aceasta, acordând atenție, în primul rând, ameninţărilor pentru interesele ruse. Trebuie să avem în vedere faptul că europenii au oferit sprijin financiar Republicii Moldova pentru realizarea diverselor proiecte. Eu în locul conducerii RM tot nu aş refuza banii, dacă nu există alte oferte. Iar acestea nu-s, Rusia vinde gaze Moldovei cu cel mai mare preţ din CSI și exercită presiune economică. Ei nu au altă cale de ieșire, ei sunt ca animalele vânate, într-o situație disperată”.

Lukașenko a menţionat, de asemenea, că Rusia se comportă incorect faţă de Ucraina (care, ca și Republica Moldova, a semnat Acordul de Asociere cu UE).

„Moldova a fost închisă. De ce? Pentru a-i învăța pe alții? Nu trebuie! Nu ne va aduce dividende. Trebuie să fii hâtru și atent. Timpurile sunt altele. Chiar și americanii nu şi-ar permite să se ridice și să-şi facă de cap”, a declarat liderul din Belarus.

Vorbind despre situația din Ucraina și separatism, Lukașenko a criticat dur poziția Rusiei.

„Crimeea este a Ucrainei și trebuie să existe doar în componenţa Ucrainei. Smolensk şi Breansk tot sunt ale noastre, dar acum Belarus nu are nevoie de ele. Desigur, Ucraina singură a oferit motive pentru anexarea Crimeii. Trebuiau să lupte pentru ea, nu s-o predea. Și nu mă sîcîiţi cu Crimeea, așa cum ați făcut-o cu Abhazia. Noi nu le recunoaştem! Și dacă am recunoaște Osetia, cu noi se va întâmpla acelaşi lucru ca şi cu Rusia sub sancțiuni - doar la pătrat. Iar Rusia nu ne va ajuta”, a spus Lukașenko.

El a spus că are „o atitudine foarte bună față de poporul ucrainean”.

„Să nu credeţi că ucrainenii sunt fasciști. Există monștri, dar ei sunt şi în Rusia. În vestul Ucrainei sunt oameni minunaţi. Muncitori. Am putea învăţa de la ei. Refugiați din Ucraina sunt diferiţi. Vin și consideră că uite am ajuns și trebuie să ne asiguraţi. La lucru!”, a spus Lukașenko.

Descriind relațiile dintre Rusia și Republica Moldova, Lukașenko a abordat problema sprijinului Rusiei pentru Transnistria. Potrivit lui Lukașenko, el susține politica Chişinăului oficial pe „problema transnistreană”, spunând că „ar fi acționat în mod similar în Belarus, în cazul în care ar existat o amenințare a conflictului, care a dus la formarea a RMN”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.