Politică

​DACĂ MOLDOVA VA ADERA LA NATO, TRANSNISTRIA VA AVEA DREPTUL SĂ-ŞI ALEAGĂ INDEPENDENT VIITORUL – ŞEFUL MAE AL FR

20 octombrie, 2014

Transnistria va avea dreptul să-şi aleagă singură viitorul în cazul în care Moldova îşi va schimba statutul militar-politic neutru. Astfel a opinat luni ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la lecţia deschisă privind subiecte ale politicii externe în cadrul proiectului „Universitatea Civilă” a partidului „Единая Россия”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la presa din Rusia, el a amintit că atunci când au început negocierile în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean toţi participanţii „au convenit că dacă Moldova îşi va pierde suveranitatea şi va fi absorbită de un alt stat sau dacă Moldova îşi va modifica statutului militar-politic din neutru la unul de bloc, atunci transnistrenii primesc dreptul de a-şi decide viitorul independent”.

Lavrov a subliniat că Rusia va „proteja această poziţie de bază, cu care toţi au fost de acord”.

„Acum însă încearcă să prezinte totul astfel că, în primul rând, neutralitatea militar-politică este un aspect ce poate fi modificat constituţional, iar în ceea ce priveşte păstrarea suveranităţii Moldovei, păstrarea independenţei sale, aici apar multe întrebări, luând în calcul nu doar declaraţiile conducătorilor României despre faptul că reunirea Moldovei cu patria sa istorică este doar o chestie de timp, dar şi poziţia unor conducători ai Moldovei, care spun aproximativ acelaşi lucru”, a menţionat ministrul.

El şi-a exprimat speranţa că Uniunea Europeană „conştientizează caracterul nefast al repetării scenariului, care a avut loc în Ucraina, deoarece în privinţa Moldovei şi Transnistriei sunt urzite planuri asemănătoare”.

Potrivit ministrului, „la etapa actuală autorităţile de la Chişinău evident încearcă să progreseze pe o cale nedemocratică”.

Ministrul, în particular, a calificat drept „revoltătoare” decizi recentă a Curţii Constituţionale a RM, despre faptul că orice partide, scopul cărora nu este integrarea în Uniunea Europeană, sunt anticonstituţionale”.

„Şase membri din cei şapte a Curţii Constituţionale a RM sunt cetăţeni ai României. Dacă informaţiile din presă sunt veridice, ei au decis că orice partid, care nu a specificat în regulamentul său aderarea la UE ca scop final, este anticonstituţional”, a spus Lavrov.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, Curtea Constituţională (CC) a dezminţit informaţia din presă că a declarat „vectorul eurasiatic de dezvoltare a Moldovei neconstituţional”. Pe 9 octombrie CC a examinat constituţionalitatea doar a unui singur document – Acordul de Asociere Moldova-Uniunea Europeană şi a stabilit că „procesul integrării europene a Moldovei corespunde identităţii constituţionale a republicii”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.20 15:21 Sofia
    Simplu si clar...
  2. 2014.10.20 15:26 Pavel
    Daca asa< atunci noi sa fim vecini cu rusii - peste Nistru!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.