Politică

​PARTIDUL COMUNIŞTILOR VA INSISTA ASUPRA MODIFICĂRII ACORDULUI DE ASOCIERE CU UE, NU DENUNŢAREA DOCUMENTULUI – VLADIMIR VORONIN

29 octombrie, 2014

Partidul Comuniştilor (PCRM) va insista asupra revizuirea unor articole ale Acordului de Asociere Moldova-Uniunea Europeană, nu denunţarea acestui document. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, astfel a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin, marţi seara în studioul Realitatea TV.

„Noi nu suntem împotriva integrării europene. Noi încă în 2002 ne-am pronunţat pentru modernizarea ţării care se poate face doar conform standardelor europene, să face, Europa la noi acasă. Am elaborat mai multe strategii în această direcţie, dar nu sunt ceea ce prevede Acordul de Asociere. În acest document sunt articole şi prevederi care contravin intereselor naţionale ale Republicii Moldova. Nu este normal că 200 de articole ale acestui document au caracter politic, iar componenta economică duce la distrugerea economiei moldoveneşti. Toate aceste aspecte trebuie discutate şi corectate”, a subliniat Voronin.

Fostul Preşedinte consideră că cauza acestei situaţii constă în faptul că „Guvernul Moldovei nu a discutat îndeajuns proiectul documentului, ţara nu a fost pregătită, Acordul de asociere a fost semnat prea devreme”.

„Nu au pregătit ţara de implementarea Acordului. Totodată, au fost deteriorate şi relaţiile cu Rusia, care a interzis importul produselor din Moldova. În consecinţă oamenii nu au ştiut ce să facă cu roada, sute de mii de tone de mere au îngheţat la temperaturi de minus 15 grade”, a menţionat liderul PCRM.

În opinia sa, Republica Moldova deocamdată nu este pregătită să se alăture Uniunii Europene, deoarece întâi trebuie trecute anumite etape.

„Mai mult, Moldova nu va fi gata nici peste cinci ani şi chiar nici peste zece ani, poate peste vre-o 25 de ani. Eu nu mă opun integrării europene, dar ţara trebuie pregătită, trebuie modernizată”, a spus liderul comuniştilor.

Vladimir Voronin a calificat drept „normală” reacţia dură a Moscovei la semnarea şi ratificarea Acordului de asociere cu UE.

„Ruşii au avut încredere deplină în noi. Dar guvernanţii de la Chişinău le-au spulberat încrederea. Şi eu aş fi procedat la fel în locul lui Putin. Noi am anunţat partea rusă că vrem să ne modernizăm ţara conform standardelor europene şi ne vom orienta spre UE, iar ei nu au avut nimic împotrivă. Guvernanţii noştri trebuiau să discute cu partenerii de la Moscova despre intenţiile de asociere cu Uniunea Europeană şi nu aveau să fie probleme”, consideră Voronin.

Preşedintele PCRM a pledat pentru desfăşurarea unui referendum privind asocierea şi integrarea în UE.

„Vom insista să fie respectat art.2 din Constituţie. Poporul trebuie să decidă încotro ne ducem. După referendum, neînţelegerile din societate au să dispară”, a subliniat Voronin.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.