Politică

​UE PLEDEAZĂ PENTRU CONTINUAREA ÎN MOLDOVA A REFORMELOR, CARE VOR FACE IREVERSIBILĂ INTEGRAREA EUROPEANĂ A RM

19 decembrie, 2014

Uniunea Europeană pledează pentru continuarea reformelor iniţiate în Moldova şi atingerea rezultatelor care vor face ireversibil cursul integrării europene a Moldovei. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la Biroul relaţii cu presa al Guvernului, despre aceasta a declarat noul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk.

La întrevederea de joi, la Bruxelles, cu Prim-ministrul Iurie Leancă, el a confirmat că UE va continua să sprijine Moldova.

Felicitându-l pe Tusk cu investirea în funcţie, Leancă şi-a exprimat încrederea „în continuarea unei cooperării la fel de constructive şi în noua capacitate a fostului Premier al Poloniei”.

Vorbind despre rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, Leancă a menţionat importanţa acestora pentru viitorul Moldovei, precum şi faptul că „ţara a obţinut posibilitatea de a continua calea europeană”.

„integrarea europeană va constitui fundamentul activităţii viitoarei coaliţii, printre priorităţile-cheie fiind continuarea reformelor pe plan intern, iar pe cel extern – obţinerea acordului ţărilor membre ale UE pentru trecerea Republicii Moldova în categoria statelor candidate la aderare. un rol deosebit va fi acordat finalizării reformei justiţiei, eficientizării luptei cu corupţia, asigurării unei creşteri economice, a stabilităţii sistemului financiar-bancar şi continuării reformei descentralizării. Monitorizarea şi presiunea din partea UE va fi la fel de importantă ca asistenţa pe care o acordă Moldovei în realizarea acestor reforme”. a subliniat Iurie Leancă.

Donald Tusk a relatat că va efectua o vizită în Moldova în ajunul summitului „Parteneriatului Estic”, programat pentru mai 2015, la Riga.

Perspectivele cursului european al RM a devenit obiectul discuţiilor şi la întrevederea lui Leancă cu Comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Johannes Hahn.

Johannes Hahn a menţionat importanţa impulsionării reformelor, în special în domeniul justiţiei și combaterii corupţiei, precum şi asigurării unei dezvoltări economice sustenabile care să asigure o calitate mai bună a vieţii oamenilor.‎

Iurie Leancă a dat asigurări că noua coaliţie a partidelor pro-europene îşi propune să realizeze toate angajamentele de pe agenda europeană şi va avea nevoie de deplina susţinere a UE in acest sens.

„O primă ocazie pentru trasarea unor acțiuni concrete care să propulseze în mod radical reformele într-o serie de sectoare cum ar fi justiția, sectorul bancar, combaterea corupției si descentralizarea o va constitui prima reuniune a Consiliului de Asociere, care urmează să fie organizată pe 19 ianuarie 2015”, a spus Premierul.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, în cadrul întrevederii cu Premierul Leancă a îndemnat autorităţile de la Chişinău să accelereze reformele pentru a combate corupţia, pentru a avea o justiţie corectă şi pentru a depolitiza instituţiile naţionale de reglementare.

Ea a promis că UE va ajuta Moldova să înainteze pe calea sa europeană.

Premierul a opinat că obţinerea statutului de stat candidat la aderare va impulsiona reformele şi va moderniza Republica Moldova.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.12.19 12:27 Irca
    Acuma dl Leanca sa primeste mare plusuri din relatiile prieteneste cu dl Tusc!!!
  2. 2014.12.19 12:30 Dionis
    Da, asta ceva inseamna, precis!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.