Politică

​TERGIVERSAREA FORMĂRII COALIȚIEI DE GUVERNARE AFECTEAZĂ MOLDOVA – OPINIA EXPERȚILOR

20 ianuarie, 2015

„Tergiversarea formării coaliției de guvernare în Republica Moldova după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 influențează procesele integraționiste ale țării și creează un sentiment de neîncredere în rândul oficialilor europeni în ceea ce privește capacitatea oficialilor moldoveni de a-și îndeplini obligațiunile asumate”, consideră expertul IDIS „Viitorul”, Cornel Ciurea.

Solicitat de reporterul „INFOTAG”, expertul a menționat că acest sentiment de neîncredere ar putea fi anulat doar dacă viitoarea alianță va rămâne una proeuropeană și va include politicieni deciși să continue parcursul european al țării.

„O coaliție cu comuniștii nu poate fi considerată o coaliție antieuropeană. Evident, europenii ar fi prefera ca aceasta să fie formată cu participarea liberalilor, dar să aibă și susținerea PCRM. Scoaterea liberalilor din arcul guvernamental ar putea influența negativ atitudinea oficialilor pro-europeni față de Moldova”, consideră Ciurea.

În opinia analistului politic Anatol Țăranu, „tergiversarea creării coaliției de guvernare nu grăbește și nu facilitează procesul de integrare europeană a țării”.

„Pe cât de mult se va tărăgăna formarea unei coaliții funcționale cu atât mai mult procesul de apropiere de UE va fi îngreunat”, afirmă Țăranu.

Directorul de programe din cadrul Institutului de Politici Publice Oazu Nantoi a menționat că nu percepe Acordul de Asociere cu UE drept un document care asigură integrarea europeană a țării, ci unul care este menit să contribuie la dezvoltarea și modernizarea țării.

„De fapt, acum nu este vorba doar de tergiversarea creării coaliției de guvernare. După ratificarea Acordului de Asociere, Parlamentul RM a murit, motiv pentru care Guvernul a mers pe calea asumării responsabilității pentru a astupa golurile create. Guvernarea precedentă a lăsat o serie de restanțe la capitolul reformării statului. Nu degeaba se spune că reforma în justiție este compromisă, iar UE renunță la o parte din banii promiși pentru reformarea acestui sector”, a spus expertul.

În opinia lui, lipsa unei coaliții de guvernare la aproape două luni de la alegeri, demonstrează că în interiorul procesului de negocieri se ascund interese care nu sunt prezentate opiniei publice, dar care au devenit insurmontabile pentru părțile implicate în negocieri.

„Rămâne să vedem care va fi limita nerușinării politicienilor noștri, în special a celor care se declară proeuropeni”, a spus Oazu Nanoi.

Luni, la Bruxelles urma să se întrunească ședinţa Consiliului de Asociere Republica Moldova-UE, care însă a fost amânată din lipsa unei coaliţii guvernamentale la Chişinău. În cadrul reuniunii urma să fie discutat nivelul de implementare a Acordului de Asociere, priorităţile pe anul curent, inclusiv cooperarea cu Uniunea Europeană în cadrul Parteneriatului Estic.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.01.20 10:21 Ilie
    Curea are 100% dreptate...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.