Politică

PARLAMENTUL MOLDOVEI L-A ALES ÎN POSTUL DE SPEAKER PE ANDRIAN CANDU

23 ianuarie, 2015

Preşedinte al Parlamentului Moldovei a fost ales economistul de 40 de ani Andrian Candu. După cum a comunicat corespondentul acreditat în Parlament al agenţiei „INFOTAG”, în urma votului secret pentru candidatura sa au votat 59 de deputaţi din partea Alianţei Moldova Europeană (AME) şi Partidul Comuniştilor.

Două fracţiuni – Partidul Socialiştilor (PSRM) şi Partidul Liberal (PL) au refuzat să sprijine AME, declarând că pleacă în opoziţie faţă de această alianţă minoritară.

Speakerul ales, Andrian Candu, a mulţumit deputaţilor pentru sprijinul şi încrederea acordată, spunând că va fi „preşedinte al Parlamentului pentru toţi deputaţii”, coordonându-se în activitatea sa de Constituţia RM şi legislaţie.

După scurte consultări cu fracţiunile parlamentare a ales vicepreşedinţii Parlamentului. Aceştia au devenit Liliana Palihovici (PLDM) şi Vladimir Vitiuc (PCRM) pentru care au votat toţi cei 60 de deputaţi din partea celor trei partide.

Parlamentul a ales Biroul permanent format din 12 membri (inclusiv speakerul şi doi vicespeakeri), câte doi deputaţi din partea fiecărei fracţiuni a patru partide – PLDM, PDM, PCRM, PSRM şi unul din partea PL. PSRM – Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi; PLDM – Vlad Filat şi Valeriu Streleţ; PCRM – Artur Reşetnicov şi Vileta Ivanov; PDM – Marian Lupu şi Vladimir Plahotniuc. PL va desemna un membru mai târziu, după şedinţa fracţiunii.

La sfârşitul şedinţei, preşedintele fracţiunii Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi a declarat că „PSRM trece în opoziţie dură”.

„Vedem că în Parlament s-a format o majoritate. Faţă de această majoritate vor fi în opoziţie dură, profesionistă”, a declarat ea.

Şedinţa Parlamentului a fost declarată închisă. Următoarea şedinţă în cadrul sesiunii extraordinare, care va dura până pe 30 ianuarie, va fi convocată de Biroul permanent al Parlamentului pe parcursul săptămânii următoare.

„INFOTAG” precizează: Andrian Candu s-a născut pe 27 noiembrie 1975. A absolvit liceul tehnologiilor informaţionale din Cluj-Napoca (România), Universitatea de Economie şi Business din Viena, Institutul Dreptului Fiscal Internaţional şi Austriac. În decembrie 2010 a fost ales în Parlament pe lista PDM, mai târziu a fost ales vicespeaker al Parlamentului, iar în 2014 a fost desemnat vicepremier, ministru al Economiei. Este căsătorit cu o cetăţeancă a Cehiei., cu care are doi copii. Posedă limba engleză şi limba rusă.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2015.01.23 20:31 Silivestru
    Totul este bine...
  2. 2015.01.23 20:33 Ilie
    Am socotit ca Lupu este mai bun spicherul?
  3. 2015.01.24 10:52 Inga
    A venit momentu...
  4. 2015.01.24 12:50 Veronica
    Bravo dl Candu, multi ani innainte!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.