Politică

​ŞAMPANIE CU PRILEJUL ALEGERILOR DIN MOLDOVA SE BEA NU LA BRUXELLES, CI LA MOSCOVA – FOSTUL PREMIER ION STURZA

27 ianuarie, 2015

„Rusia încearcă un sentiment de euforie de la rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova”, consideră fostul Premier, în prezent un businessman de succes, Ion Sturza, activele cărui, în principal, sunt în România.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, citând afirmaţiile sale la postul de televiziune PRO TV Chisinau, de luni seara, Sturza a spus că „şampanie se bea nu la Bruxelles, ci la Moscova”, bucurându-se de rezultatele alegerilor şi componenţa coaliţiei constituită în Moldova.

Fostul Premier a citat cuvintele Preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a spus că în Moldova sunt active interesate, menţionând Calea Ferată a Moldovei, Moldtelecom şi întreprinderile de generare din complexul energetic.

Potrivit lui Sturza, „în Moldova s-a format un centru de putere, care conduce ţara din umbră, şi se află cel mai aproape de PDM”.

„Ei au organizat o asemenea matrice, aflându-se în vârful piramidei. În alte state, de asemenea, există asemenea matrice, dar acolo deservesc interesele politice ale ţării, la noi, însă, deservesc interese economice personale, când rezultatele finale şi le atribuie persoana aflată în vârful piramidei”, a menţionat el.

Sturza apreciază acordul PLDM şi PDM privind constituirea Alianţei Politice pentru Moldova Europeană (APME) drept „o gogoaşă gustoasă, dar otrăvită”. În opinia sa, înţelegerea a fost atinsă de PDM şi PCRM, iar PLDM şi liderul său, Vlad Filat, „au avut rol de observator”.

„Cele întâmplate pot avea două explicaţii: sau există un acord tacit între PDM şi PCRM, sau suntem martorii unui joc de poker, când politicienii vor scoate aşi din mânecă pe parcursul a patru ani”, a spus el.

Vorbind despre candidatul la postul de Premier, Sturza şi-a exprimat dubiul că Guvernul va fi condus de Iurie Leancă.

„Leancă poate fi propus, dar candidatura sa va fi respinsă. Când nu eşti dorit de partidul tău şi liderul acestuia (Filat – „I”), atunci şansele domnului Leancă sunt foarte mici. Ba chiar însuşi domnul Leancă nu prea tinde să devină Premier, pentru a nu fi o marionetă în mâinile cuiva”, a menţionat Sturza.

Vorbind despre scoaterea banilor din Banca de Economii, businessmanul a amintit că încă la începutul anului 2014 a spus că politicienii care l-au ajutat pe Ilan Shor să lipsească BEM de active „vor rămâne şi fără demnitate, şi fără bani”.

„Shor trebuie încătuşat, întemniţat şi întrebat cine l-a ajutat să scoată din bancă $1 mlrd. Deja mâine dimineaţă Shor trebuie încătuşat. Procurorul şi Preşedintele RM trebuie să o facă imediat, returnând statului Aeroportul Chişinău, în care nu există companie din Habarovsk, nu există Rusia, însă este Shor”, a subliniat Sturza.

Potrivit spuselor sale, nu trebuie de pierdut timp, până când vor veni experţi şi auditori internaţionali, pentru ca pentru câteva milioane de dolari să afle unde au dispărut banii din BEM.

„Trebuie luaţi doi-trei contabili simpli şi ei ne vor spune unde au dispărut sute de milioane de dolari din această bancă de stat”, a spus el.

Vorbind despre administraţia specială în trei bănci moldoveneşti - ВЕМ, Banca Sociala şi Unibank, la care într-o măsură sau alta are atribuţie businessmanul Ilan Shor, Sturza a spus că de aceasta la direct este responsabilă Banca Naţională şi Guvernatorul Dorin Drăguţanu.

„Banca Naţională putea introduce asemenea administrare fără a aştepta decizia Curţii Supreme de Justiţie privind emisia la BEM de 80 mil. de lei, ceea ce a fost obligaţiunea directă a regulatorului”, a menţionat Sturza, adăugând că acordarea de către BEM a miliardelor de lei pentru achitarea depozitelor populaţiei în aceste bănci a fost necesară, pentru ca întregul sistem bancar să nu se prăbuşească.

Potrivit spuselor fostului Premier, „BNM şi conducerea regulatorului nu poate fi scuzată pentru această situaţie”.

„Sunt convins că dacă la BNM ar fi fost Leonid Talmaci, această situaţie nu ar fi avut loc, cum nu s-ar fi întâmplat şi căderea atât de catastrofală a cursului leului moldovenesc”, a subliniat Sturza.

Fiind întrebat dacă va accepta ca în 2016 să devină Preşedinte al Republicii Moldova, Sturza a zâmbit, iar apoi a spus: „Sistemul, care a construit matricea, niciodată nu va face o asemenea propunere”.

„INFOTAG” precizează: După plecarea din postul de vicepreşedinte al companiei Rompetrol, când în 2007 pentru 2,4 mlrd. de euro a fost procurată de o companie din Kazahstan, Ion Sturza a instituit două fonduri investiţionale cu active de 200 mil. de euro. Aceste resurse au fost investite în diferite întreprinderi, care în mare parte se află în România şi parţial în Moldova.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.