Politică

​CANDU LA BUCURESTI : PROCESUL DE ASOCIERE șI DE INTEGRARE A REPUBLICII MOLDOVA IN UE ESTE UNUL IREVERSIBILL

26 martie, 2015

Procesul de asociere și de integrare a Republicii Moldova în UE este unul ireversibil, este o soluție fără alternativă, a afirmat joi președintele Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, la Palatul Parlamentului de la Bucuresti. Şeful legislativului moldovean a avut în prima sa vizită în această funcţie la Bucureşti întrevederi cu mai mulţi oficiali de rang înalt care au dat asigurări că România va continua să sprijine parcursul European ale ţării noastre

România va susține recunoașterea perspectivei clare europene a Republicii Moldova în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Riga, a declarat ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu la întrevederea cu Andrian Candu. Bogdan Aurescu a menționat că Republica Moldova va prezenta în cadrul Summitului de la Riga un bilanț al rezultatelor înregistrate în procesul de implementare a Acordului de Asociere. ”Este nevoie ca autoritățile de la Chișinău să arate aceiași determinare în implementarea reformelor și de înregistrarea de noi progrese, în primul rând în ceea ce priveşte aplicarea riguroasă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, astfel încât Republica Moldova să-şi conserve statutul avansat în cadrul Parteneriatului Estic”, a precizat Ministrul afacerilor externe al României.

În cadrul discuțiilor Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a reiterat angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a continua implementarea reformelor pentru apropierea Republicii Moldova de UE și de a dinamiza relaţiile cu România în diferire domenii de interes comun.

În prima zi a vizitei la București, Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere și cu Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu.

Andrian Candu a mulțumit autorităților române pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. În context, Președintele Parlamentului a solicitat sprijinul României de a transmite partenerilor europeni mesajul clar al Republicii Moldova pentru continuarea parcursului european și de accelerare a procesului de ratificare a Acordului de Asociere de către toate statele UE. Totodată, Spicherul a subliniat că în implementarea legislației europene, respectiv a acquis-ului comunitar, Republica Moldova mizează pe bunele practici și transferul de expertiză a experților din cadrul Senatului României.

”Este important să depunem eforturi comune pentru continuarea proiectelor inițiate, prioritare fiind cele energetice și de interconexiune energetică. România este un partener care a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova în proiecte concrete și importante pentru cetățenii noștri”, a punctat Andrian Candu.

La rândul său, Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a reiterat angajamentul ferm al României de susținere necondiționată a parcursului european al Republicii Moldova. Președintele Senatului a dat asigurări că acquis-ul comunitar, tradus în limba română, va fi oferit Republicii Moldova.

Senatorul Titus Corlățean, prezent la întrevedere, a menționat că Parlamentul României va oferi în continuare expertiză Parlamentului Republicii Moldova la nivelul comisiilor de profil prin intermediul Comisiei pentru afaceri europene, fiind vorba de proiecte de cooperare cu sprijin concret în vederea implementării legislației comunitare.

"Procesul de asociere și de integrare a Republicii Moldova în UE este unul ireversibil. Fără tăgadă, este o soluție fără alternativă, ceea ce își doresc cel mai mult cetățenii Republicii Moldova, să devină și ei cetățeni ai UE, alături de România și contez pe sprijinul României și al Guvernului, al Parlamentului să accelerăm acest proces. Eventual, ceea ce ar trebui să facem în cinci ani, de ce să nu facem într-un an, pentru că avem foarte multe restanțe și contez pe suportul vostru", a declarat Candu la întrevederea cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, la care a participat și premierul Victor Ponta.

Ponta i-a urat bun venit oaspetelui moldovean, precizând că a ținut să participe la această întâlnire datorită relației speciale cu Republica Moldova, potrivit Agerpres.

El a adăugat că a dorit să participe la întâlnirea cu președintele Parlamentului de la Chișinău pentru relația specială pe care România o are cu Republica Moldova, dar și pentru că "domnia sa (n.r. — Andrian Candu), de doar de câteva luni președintele Parlamentului, anul trecut a fost ministru în guvern, ministru cu care au pornit foarte multe proiecte comune, în special cele energetice".

"Și gazoductul, și liniile de înaltă tensiune, și am vrut să mai aflu și de la el ce se întâmplă la Chișinău, să-l asigur de faptul că proiectele importante care țin în special de sprijinul pe care România îl acordă, prezența noastră în Republica Moldova (...) E foarte important că acest mesaj de la București este dat de toată lumea — președinte, prim-ministru, președintele Camerei Deputaților — pentru că am făcut mult și avem de făcut mult în continuare pentru Republica Moldova", a conchis Ponta.

Valeriu Zgonea a subliniat, în intervenția sa, importanța acestei vizite a președintelui Parlamentului Republicii Moldova, "una dintre primele" vizite pe care le are în afara țării și l-a asigurat de suportul României în "tot ceea ce face" Republica Moldova. ”Vă mulțumim foarte mult că suntem aici, că una dintre primele vizite pe care le aveți în afara Republicii Moldova este România, un stat care vă susține în tot ceea ce faceți, vă felicit în activitate și eu și primul-ministru. Vă susținem pe acest drum, de integrare europeană, drumul pe care dumneavoastră l-ați ales. Succes în activitate, patru ani grei pe care îi aveți ca președinte și îmi exprim speranța că împreună vom îndeplini promisiunile pe care le-ați făcut cetățenilor în ceea ce privește drumul fără întoarcere pe care l-ați ales către UE, către statele democratice", a spus Zgonea.

Miercuri seara, la invitația Familiei Regale din România, Președintele Parlamentului Andrian Candu și Președintele României Klaus Iohannis au participat la dineul oficial organizat la Castelul Peleș. La dineu au mai participat reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova și România, personalități ale vieții culturale, diplomatice, sportive și reprezentanți ai clerului și societății civile.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2015.03.26 16:24 Irina
    Ce mare politician creste in Moldova, bravo dl Plahotniuc, el stie potentialu tinerilor!
  2. 2015.03.26 16:27 Stas
    Candu lisnego ne scajet i vse sdelaet v lucisem vide, bravo!!!
  3. 2015.03.26 19:35 Stas
    El si Corman - ei doi sunt bravo!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.