Politică

​PREŞEDINTELE MOLDOVEI ŞI MILITARII MOLDOVENI NU VOR PARTICIPA LA FESTIVITĂŢILE DIN MOSCOVA CU PRILEJUL ZILEI VICTORIEI

01 aprilie, 2015

Preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, şi militari moldoveni nu vor participa la festivităţile de la Moscova cu prilejul Zilei Victoriei. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Preşedintelui, Vlad Ţurcanu.

„Preşedintele Nicolae Timofti a dat un răspuns oficial în acest sens, dumnealui nu va pleca la Moscova pe 9 mai”, a spus Ţurcanu.

Anterior, ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, a declarat că „unităţile Armatei Naţionale au primit invitaţia de a participa la Parada Victoriei din Moscova, dar decizia politică în acest sens urmează să fie luată de conducerea Moldovei”.

Conducerea Moldovei a mai încercat să refuze participarea la paradă, în 2010, când Preşedintele interimar Mihai Ghimpu, la fel, a refuzat să plece la Moscova. Însă, la insistenţa liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană, militarii moldoveni au participat la paradă.

La sfârşitul lunii februarie, la insistenţa Partidului Comuniştilor Parlamentul Moldovei a declarat anului 2015 Anul veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial. Legea prevede o serie de evenimente cu prilejul aniversării a 70 de ani de la Victorie. Conform legii, Guvernul elaborează programul festivităţilor şi a emis o hotărîre privind confecţionarea medaliei „70 de ani de la al doilea Război Mondial”. Medalia nu va conţine „secera şi ciocanul” şi se va înmâna pe 9 mai tuturor veteranilor în viaţă ai războiului, inclusiv veteranilor din Armata Română. După proclamarea independenţei Moldovei, 9 mai sunt celebraţi de rând cu veteranii Armatei sovietice. În total în Moldova în viaţă au rămas circa 1700 veterani ai războiului.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2015.04.01 13:44 Lidia
    Corect dl presedinte asa si trebue!
  2. 2015.04.01 13:50 Diomid
    Simte ca dl presedinte are o puterea groznica in Moldova...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.