Politică

​AMBASADORUL FR ÎN RM, FARIT MUHAMETŞIN, A ÎNDEMNAT LA PERFECTAREA STRATEGIEI DE INTEGRARE A MINORITĂŢILOR NAŢIONALE ÎN 2015-2020

15 mai, 2015

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Moldova, Farit Muhametşin, este îngrijorat că în Strategia de integrare a minorităţilor naţionale din Moldova peste 2015-2020, prezentată pentru dezbateri publice, nu este acordat „un rol special limbii ruse ca modalitate de comunicare interetnică în Moldova”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, citând articolul ambasadorului în ziarul „Молдавские ведомости” de vineri, rolul limbii ruse ca modalitate de comunicare interetnică este stipulat în actuala lege a funcţionării limbilor.

„Nu este oare aceasta un nou semn că în perspectivă se planifică de a revizui actele legislative, ce definesc acest rol al limbii ruse”, se întreabă în articol diplomatul.

Făcând trimitere la Strategie, el menţionează că în RM 23,8% din populaţie cu excepţia Transnistriei, sunt minorităţi naţionale.

„Însă în prezent ei, din păcate, destul de slab sunt reprezentaţi în organele puterii de stat din RM”, scrie Muhametşin.

El a atrage atenţie la faptul că Strategia pune sarcina de a spori „participarea minorităţilor naţionale în viaţa societăţii”.

„Dar în document nu sunt indicate soluţiile şi măsuri concrete ce garantează că reprezentantul grupului etnic, care cunoaşte limba de stat şi a fost instruit profesional, va fi acceptat într-o funcţie de stat”, a menţionat diplomatul.

Analizând detaliat Strategia, Farit Muhametşin, a menţionat că „integrarea şi dialogul intercultural, ca sarcini de bază ale Strategiei propuse de Guvernul RM, nu pot fi realizate într-un mediu social tot mai puţin confortabil pentru minorităţile naţionale”.

„Înţelegerea şi respectul între reprezentanţii diferitor grupuri etnice pot fi atinse doar în baza eforturilor comune de apropiere”, consideră Ambasadorul, menţionând că actuala stare de lucruri şi tendinţele conturate de dezvoltare a legislaţiei naţionale demonstrează că atitudinea faţă de minorităţile naţionale ca o componentă „străină” deocamdată nu se schimbă.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2015.05.15 13:58 Nina
    Bravo. tot este corect...
  2. 2015.05.15 14:00 Viorel
    Ei toti trebue sa invata limba romana!!!
  3. 2015.05.15 15:27 Elena
    Mersi pentru stirea, dupa ea am citit articolul ca mare atentie, nu pot sa spun ca ambasadorul Rusiei are 100% dreptate. e
  4. 2015.05.15 15:36 ILies
    de ce asa complicat scrie de ce nu spune direct si clar...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.