Politică

ÎN MOLDOVA ARE LOC TURUL DOI ALE ALEGERILOR LOCALE GENERALE

28 iunie, 2015

Duminică în Moldova are loc turul doi al alegerilor locale. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la datele Comisiei Electorale Centrale, în turul doi al alegerilor urmează a fi aleşi primarii localităţilor unde în primul tur, din 14 iunie, nici un candidat nu a acumulat majoritatea voturilor.

Al doilea tur al alegerilor are loc în 457 localităţi, inclusiv Chişinău şi Comrat. Pentru mandatele de primar luptă 914 candidaţi – 706 bărbaţi şi 208 femei. De asemenea, în două localităţi – satul Topala, raionul Cimişlia, şi satul Ulmu din raionul Ialoveni vor avea loc alegeri repetate. În primul caz din motiv că la secţia de vot susţinătorii a doi candidaţi s-au încăierat, iar în a doua localitate din cauza prezenţei reduce a alegătorilor, care au decis să boicoteze alegerile.

În municipiul Chişinău, pe lângă primarul general urmează a fi aleşi primarii a 12 localităţi din suburbii. Doar în aceste localităţi alegătorii vor primi două buletine de vot – pentru a alege primarul local şi primarul general al Chişinăului. La Chişinău pentru funcţia de primar candidează primarul în exerciţiu, liberalul de 36 de ani Dorin Chirtoacă, reprezentanta Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi (59 de ani). În primul tur al alegerilor, când la funcţia de primar candidau 17 persoane, Chirtoacă a acumulat 37,52% (111 075) voturi, iar Zinaida Greceanîi - 35,68% (105 644) voturi.

Ziua de 28 iunie va politiza suplimentar alegerile din Chişinău. Socialiştii consideră 28 iunie 1940 eliberarea Moldovei de sub ocupaţia română. Liberalii, dimpotrivă, consideră această zi data începerii ocupaţiei sovietice. Cu acest prilej, fiind primar al capitalei Dorin Chirtoacp a instalat o piatră memorială în centrul Chişinăului. Partidul Liberal a anunţat că după vot, la ora 11.00 va avea loc depunere de flori la piatra memorială.

La Comrat pentru funcţia de primar luptă actualul primar, deputatul Parlamentului din partea Partidului Democrat, Nicolae Dudoglo, şi Serghei Anastasiev, antreprenor cunoscut în regiune, reprezentant al „Partidul Nostru”.

În primul tur al alegerilor au fost aleşi primarii ai 439 din 898 localităţi. Partidul Liberal Democrat a obţinut 181 mandate, Partidul Democrat – 147, Partidul Comuniştilor – 31, Partidul Socialiştilor – 22.

Pentru turul doi al alegerilor au fost tipărite 1 941 000 buletine de vot. Pentru desfăşurarea turului doi Guvernul a acordat CEC din fondul de rezervă peste 15 mil. de lei (circa 800 mii dolari). În total statul a cheltuit pentru campanie peste 80 mil. de lei (peste 4 mil. de dolari).

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.06.28 16:56 Stas
    Toti trebue sa esim la vot!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.