Politică

LIDERUL PLDM CONSIDERĂ CĂ GUVERNUL TREBUIE FORMAT PÂNĂ LA SFÂRŞITUL LUNII IULIE

03 iulie, 2015

Preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, consideră că Guvernul urmează a fi format până la sfârşitul lunii iulie. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, despre aceasta politicianul a declarat joi seara, la emisiunea „Puterea a patra” de la postul TV N4.

Potrivit spuselor sale, termenul prevăzut de Constituţie expiră în septembrie, dar „nu ne putem permite să pierdem timp pentru lungi negocieri”.

„Cele trei partide pro-europene sunt obligate să formeze majoritate parlamentară şi Guvernul. În caz contrar situaţia se va agrava, Moldova riscă să rămână fără finanţare în 2015. Noul guvern trebuie neîntârziat să-şi înceapă activitatea, trebuie să obţinem semnarea Memorandumului cu FMI, a acordului cu Banca Mondială, pentru a obţine sprijin financiar din partea UE pentru acoperirea deficitului bugetar. Trebuie să transmitem asemenea semnal, încât investitorii să vină la noi. În caz contrar ne vom ciocni cu o catastrofă financiară. Plăţile sociale vor fi efectuate, dar bani pentru dezvoltare nu vom avea”, a spus Filat.

Potrivit spuselor sale, este vorba despre a forma coaliţie majoritară între trei partide pro-europene – PLDM-PDM-PL.

„Am avut întrevedere în asemenea format, avem voinţa politică a tuturor părţilor. Important este ca toţi să înţeleagă cât de necesară este formarea coaliţiei majoritate, responsabilitatea care o poartă în această situaţie dificilă, cu care se confruntă ţara. De asemenea, toţi au înţeles că avem puţin timp. Acum urmează să ajunge la un consens pe o serie de subiecte, inclusiv candidatul pentru funcţia de Prim-ministru şi alegerea Preşedintelui, pentru ca pe toată durata mandatului de guvernare să nu apară divergenţe”, a spus liderul PLDM.

Întrebat dacă va fi respectată condiţia liberalilor cu privire la promisiunea publică de a nu forma alianţă cu comuniştii, Vlad Filat a declarat că „trebuie purtate negocieri, nu înaintate condiţii”.

„Dacă ne dorim negocieri serioase, nu trebuie să trişăm. Vom analiza şi ne vom strădui să nu comitem greşelile pe care le-am admis după alegerile parlamentare din anul trecut. De această dată vom asigura transparenţa negocierilor”, a declarat Filat.

El consideră că propunerea comuniştilor cu privire la formarea guvernului unităţii naţionale cu participarea tuturor partidelor „este irealizabilă”.

„Poate este un gest frumos din partea comuniştilor, dar în situaţia noastră aceasta este imposibil. Trebuie să fim realişti. Sper că Voronin a fost onest şi vrea să facă ceva bun în momentul în care ţara se confruntă cu asemenea situaţie. Dar nu văd cum poate fi realizată această idee. Nu poate fi guvernare orientată concomitent şi spre Uniunea Europeană şi spre Uniunea Vamală”, a declarat preşedintele PLDM.

În ceea ce priveşte invitarea în coaliţie a partidului condus de fostul adjunct pe linia de partid, Iurie Leancă, Vlad Filat a spus că „discuţii în Parlament sunt purtate doar cu partidele care există în realitate” (Partidul lui Iurie Leancă deocamdată nu este înregistrat – „I”).

Vorbind despre candidatul la funcţia de Premier, el a spus că „acest subiect se discută”.

„Ar fi incorect din partea mea să spun acum numele potenţialilor candidaţi. Pot spune că va fi un Prim-ministru serios, nu „doar un Premier”, cum afirmau unii”, a spus Filat, făcând aluzie la fostul Premier Iurie Leancă.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2015.07.03 13:21 Ana
    Bravo dl Filat - dur si corect!
  2. 2015.07.03 13:23 David
    poate sa fie corect daca Filat sa fie prim-ministru?
  3. 2015.07.03 15:11 Robert
    Poporul asteapta de la dl Filat succese - multe si mare succese!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.