Politică

​ÎN MOLDOVA A FOST CREATĂ NOUA COALIŢIE DE GUVERNARE – ALIANŢA PENTRU INTEGRARE EUROPEANĂ-3

23 iulie, 2015

În Moldova a fost formată noua coaliţie de guvernare – Alianţa pentru Integrare Europeană-3 (AIE). Potrivit agenţiei „INFOTAG”, acordul de constituire a fost semnat joi de preşedinţii Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, şi Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Noua alianţă numără 52 din 101 deputaţi în Parlament. Ea a fost formată după criza politică apărută din cauza demisiei Guvernului Chiril Gaburici, pe 12 iunie. Scopul strategic al AIE-3 a fost anunţată continuarea procesului de integrare europeană a Moldovei. La baza programului noului Guvern va fi pus Acordul de Asociere RM-UE, semnat pe 27 iunie 2014.

Candidatura pentru funcţia de Prim-ministru va fi coordonată de cele trei partide până la sfârşitul zilei de joi. Liderii celor trei partide se vor convoca în nouă şedinţă la ora 19.00, pentru a discuta candidatura la funcţia de Premier, care, conform acordurilor din coaliţie, va fi desemnată de PLDM. Tot joi participanţii vor începe să discute candidaturile pentru funcţiile de miniştri. Conform înţelegerilor de repartizare a ministerelor, PLDM delegă şase miniştri, PDM – şase, PL – patru.

Se aşteaptă că vineri Preşedintele Nicolae Timofti va semna decretul de numire a candidatului la funcţia de Prim-ministru, care va trebui să formeze Guvernul. Liderii celor trei partide sunt ferm decişi să aprobe componenţa Guvernului şi programul de activitate a Guvernului până la sfârşitul lunii iulie, săptămâna viitoare.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.