Politică

​PDM O CONSIDERĂ PE MAIA SANDU „UN CANDIDAT NEDORIT ÎN FUNCŢIA DE PREMIER PENTRU AIE-3”

27 iulie, 2015

Partidul Democrat (PDM) nu acceptă candidatura ministrului Educaţiei, Maia Sandu, la funcţia de Prim-ministru, deoarece ea nu poate fi influenţată şi se bucură de sprijinul Occidentului. Despre aceasta a relatat corespondentului „INFOTAG” surse din conducerea partidului.

Potrivit spuselor interlocutorului agenţiei, care a preferat să rămână anonim, Sandu este o „capcană” nu doar pentru PDM, dar şi pentru Partidul Liberal (PL), „care revenit la putere cu mari interese, atunci când Sandu este foarte principială şi îi va mustra pe toţi”.

„Ei nu au cu să o şantajeze. Ce-i poţi spune, că nu-i căsătorită? Să recunoaştem, politicienii noştri nu s-au obişnuit să lucreze cu asemenea oameni. De asemenea, în opinia SUA şi a Uniunii Europene, Sandu este acel Premier, care îşi poate asuma răspundere pentru îndeplinirea reformelor importante. Mandatul său va conferi un anumit stimul şi o imagine Moldovei, va dezgheţa fluxurile financiare în ţară, dar ea este incontrolabilă şi va spune ce crede”, a explicat democratul.

Potrivit sursei, Alianţa pentru Integrare Europeană – 3 (AIE-3) este împotriva Maiei Sandu în calitate de Premier, deoarece pentru unii politicieni aceasta va însemna pierderea influenţei asupra unor instituţii de stat şi structuri. El a spus că candidatura vicepreşedintelui PLDM, Valeriu Streleţ, este mai potrivită pentru situaţia actuală.

„Nu ştiu care este opinia PL, însă PDM este de acord cu Streleţ. Însă nu este acceptat de donatorii noştri financiari şi de parteneri. Asemenea situaţie are două soluţii: partenerii noştri de dezvoltare din SUA şi UE vor exercita presiuni asupra AIE-3, pentru ca în final doamna Sandu să fie aprobată pentru funcţia de Premier sau vor trage de timp, până nu va apărea material compromiţător asupra ei sau o situaţia oportună pentru a respinge candidatura sa, cu ulterioara desemnare a lui Streleţ în funcţie. PLDM este la răscruce: Sandu are un caracter specific, dar este iubită de electoratul de dreapta, atunci când Streleţ este conciliant, dar nepopular”, a spus sursa.

El a explicat că PDM este într-o situaţia extrem de delicată din cauza lipsei Premierului şi o posibilă alianţă cu Partidul Comuniştilor ar fi mai avantajoasă, însă democraţii nu sunt siguri că alături de PCRM vor avea voturile necesare pentru a guverna ţara şi aprobarea Guvernului (fracţiunile PDM şi PCRM au în comun 40 de deputaţi din 101 – „I”).

„Există probabilitatea că în curând în negocieri se vor implica reprezentanţii misiunilor diplomatice şi ai organizaţiilor internaţionale. Este o dovadă în plus a faptului că Maia Sandu este sprijinită de Occident. Dacă nu ar fi existat aceste circumstanţe, problema Premierului ar fi fost rezolvată cu multe zile în urmă”, a spus interlocutorul agenţiei.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, joi seara liderul PDM, Marian Lupu, a anunţat că candidatul PLDM la funcţia de Premier este Maia Sandu. Mai târziu informaţia dată a fost confirmată şi de liderul liberal democraţilor, Vlad Filat. Vineri, la oficiul PDM a avut loc întrevederea liderilor celor trei partide pro-europene privind candidatul la funcţia de Premier al ţării, însă participanţii au refuzat să facă declaraţii de presă de după negocieri.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2015.07.27 09:49 Timofei
    Bravo, stirea buna si calitativa!
  2. 2015.07.27 09:55 Pavel
    Acuma dl Filat trebue sa prelua puterea totala in tara!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.