Politică

​UNII MEMBRI AI CNI SE OPUN LUPTEI CU CORUPŢIA

25 august, 2015

Reformarea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care va permite îmbunătăţirea mecanismelor de combatere a corupţiei în rândurile funcţionarilor de stat, nu este sprijinită de unii membri ai comisiei, care preferă să nu schimbe sistemul, afirmă preşedintele CNI, Anatol Donciu.

Solicitat de corespondentul agenţiei „INFOTAG”, el a spus că reforma CNI este parte a Strategiei de reformare a sistemului judiciar, şi are drept scop transparentizarea activităţii funcţionarilor.

„În ultimul an am realizat un volum mare de lucru în ceea ce priveşte reformarea comisiei, însă modificările la legislaţie, propuse componenţei precedente ale Guvernului, nu au fost sprijinite de unii miniştri. O situaţie similară se stabileşte şi la CNI, unii membri ai cărei consideră inoportună modificarea mecanismelor de influenţare a demnitarilor. Trebuie să fie clar că reforma este necesară nu de dragul reformei, ci pentru îmbunătăţirea situaţiei din sistemul judiciar”, a explicat Donciu.

Potrivit spuselor sale, CNI are nevoie de pârghii suplimentare pentru a influenţa demnitarii, care reuşesc să evite responsabilitatea pentru încălcarea legii.

„Nu avem eficienţa necesară în activitatea CNI. Cineva chiar spune că sunt interesat de această reformă şi urmăresc interese proprii, dar să fim sinceri – în cazul reformării comisiei voi fi primul care-şi va pierde funcţia. Problema principală constă în necesitatea de a depolitiza structura. Unii membri ai CNI, inclusiv eu, au fost numiţi în funcţii din recomandările fracţiunilor parlamentare, da consider că aceasta nu este un motiv de a închide ochii la încălcările colegilor de partid. Din păcate, opinia mea nu este împărtăşită de unii colegi din comisie. Unora le este bine sub influenţă politică şi să protejeze interesele unei formaţiuni politice în activitatea CNI”, a spus Donciu.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, în primăvară Donciu a pledat pentru extinderea competenţelor CNI, pentru a aplica sancţiuni administrative în privinţa demnitarilor neglijenţi. El a spus că din 50 de cazuri de conflicte de interese doar doi funcţionari au fost pedepsiţi, iar restul au evitat pedeapsa din cauza lacunelor din legislaţie.

Ministerul Justiţiei a pregătit trei proiecte de lege cu scopul de a spori eficienţa activităţii comisiei, însă acestea şi acum sunt în Guvern şi nu au fost trimise în Parlament.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2015.08.25 09:30 malai
    foarte interesant, bravo!
  2. 2015.08.25 09:36 David
    Eu sun de acord cu dl Donciu, asa si este la noi in Moldova.
  3. 2015.08.26 20:22 Victor Strrătilă
    Infotag a procedat neprofesionist că nu a solicitat și nu a aflat părerea și a celor ce îi numește ”unii membri ai CNI”. Appropo, ”unii” sunt tocmai patru membri din cinci. Iată că acești ”unii” patru membri ai CNI, nu sunt împotriva reformelor în CNI, ci sunt împotriva desființării CNI ca instituție colegială și formarea pe ruinele acesteia a unei instituții dictatoriale, în care deciziile nu vor fi adoptate colegial, ci unilateral numai de directorul noii instituții ”reformate”. Toată această ”reformă” a CNI a apărut numai dintr-un singur motiv – imposibilitatea coruperii celor patru ”unii membri ai CNI” și impunerea acestora să adopte decizii convenabile corupților. Se pare că ”reformatorii” CNI sunt convinși că cu un singur director al instituției ”reformate” nu vor fi probleme în adoptarea unor decizii convenabile persoanelor corupte. Amintesc că în anul 2014, Parlamentul Franței a inființat în Franța instituția similară CNI-ului, formată din 9 membri, care colegial adoptă decizii. Sunt francezii mai incompentenți în materie anticorupție?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.