Politică

​DUNGACIU: PROTESTUL DIN 6 SEPTEMBRIE – INCA UN PAS SPRE PRAPASTIE

08 septembrie, 2015

În pofida scopului anunțat de organizatorii protestului de duminică, organizarea acestei manifestații este de fapt încă un pas spre prăpastia pe marginea căreia se află Republica Moldova, comentează cunoscutul analist Dan Dungaciu într-un articol publicat în Adevărul.

Expertul atrage însă atenția la mai multe greșeli și erori pe care le-au comis organizatorii. În primul rând el se referă la faptul că protestele nu au un lider, iar numele Maiei Sandu, invocat în piață, nu este decât un bluf, întrucât aceasta nici măcar nu a participat la acțiune. ”Mai mult, faptul că s-a citit în Piaţă un mesaj al domniei sale postat cu o zi înainte pe Facebook - şi nu trimis special manifestării – sau că a fost aleasă în lipsă membru al unui comitet al Pieţii este o dovadă peremptorie în acest sens”, a spus Dungaciu.

Lipsa unui lider ar putea duce la probleme pe viitor, mai scrie Dungaciu. ”Piaţa, ea însăşi, simte că nu are Lider, căci organizatorii şi vorbitorii de la tribună sunt prea eterogeni, prea diferiţi în viziuni, strategii de acţiune, istorii personale şi adeziuni anterioare. Un protest fără Lider, care năzuieşte, orice ar spune organizatorii, să devină partid, are un handicat profund. Deocamdată, este principala problemă internă a Platformei DA. Căci, din cauza eterogenităţiii acesteia, orice lider din interiorul Platformei, care va fi numit Liderul eventualei construcţii politice, riscă să nu întrunească adeziunea totală a colegilor”, a adăugat acesta.

O altă eroare ține de fapul că Platforma DA s-a amestecat cu controversatul politician Grigore Petrenco. ”Nici liderii Pieţii sau canalele mediatice care şi-au asumat protestul nu au fost capabili să se delimiteze definitiv de Grigore Petreco şi acţiunile destabilizatoare ale echipei sale de la Procuratura Generală: unul dintre liderii Pieţii a fost fotografiat cu câteva zile înainte la o întrevedere în doi cu liderul Antifa, iar una dintre vorbitoarele active la protestele de la Procuratură a venit, nestingherită, pe scena manifestării din PMAN defilând cu tricoul alb „Demnitate şi adevăr”, semnul distinctiv al organizatorilor Pieţii. O confuzie care vulnerabilizează şi alimentează suspiciunile de ordin geopolitic”, potrivit lui Dan Dungaciu

În plus, Plarforma DA nu a putut atrage de partea sa tinerii, așa cum s-a întâmplat la tpatele protestele mari din trecut. ”Organizatorii au încercat să compenseze asta prin aducerea pe scenă a unor interpreţi tineri, dar a fost mult prea puţin. Media de vârstă a protestatarilor a fost ridicată, lipsa studenţilor sau a unor voci tinere din spaţiu public care fac agendă a fost strident”, consideră analistul.

Radicalismul Pieţii nu lasă loc de dialog, mai susține analistul. ”Revendicările Pieţii sunt radicale, fără nuanţe şi fără rest: demisia Preşedintelui, demisia politicienilor „Vladimir Voronin, Vladimir Plahotniuc, Vladimir Filat, Marian Lupu, Igor Dodon, Mihai Ghimpu”, instituirea unui guvern al „Încrederii naţionale”, alegeri anticipate până în martie 2016, alegerea preşedintelui prin vot direct, demisia tuturor şefilor de instituţii cu atribuţii în combaterea corupţiei (cu nume şi prenume), arestarea tuturor corupţiilor, recuperarea milionului etc. Piaţa este decisă să meargă până la capăt, iar presiunea pe anticipate indică limpede încotro se îndreaptă Platforma DA. Deliberat sau nu, a intrat în zodia lui „totul sau nimic” şi nu mai poate ceda decât cu preţul pulverizării ei. Ştacheta este aşa de sus, încât nu mai există „a treia cale”. Piaţa merge până la capăt cu protestul sau se sinucide înainte de a se naşte politic. Situaţia este, din această perspectivă, aproape imposibilă. În orice caz, explozivă”, a subliniat Dungaciu.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2015.09.08 18:34 Grigore
    El tot timpu a fost cu Ghimpu...
  2. 2015.09.08 18:36 Richard
    Sunt de acord cu Dungaciu.
  3. 2015.09.09 09:04 Svetlana
    Asa la noi stau lucrurile dl Dungaciu!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.