Politică

CANDU AFIRMĂ CĂ A FOST GATA SĂ DEMISIONEZE DE DRAGUL PĂSTRĂRII AIE III, DAR PLDM AVEA ALTE PLANURI

26 noiembrie, 2015

Președintele parlamentului Andrian Candu spune în cadrul unui interviu pentru portaluldeschide.md că a fost gata să demisioneze din această funcție înainte de demiterea guvernului Streleț și i-a propus PLDM-ului acest lucru, pentru a păstra Alianța pentru Integrare Europeană III, dar, se pare, liberal-democrații nu au acceptat această propunere, având alte planuri.

Candu susține că PDM a făcut această ofertă PLDM-ului la ultima ședință a AIE III. "La ultima şedinţă a consiliului AIE, când noi i-am cerut argumentat domnului Streleţ să se retragă. I-am spus atunci, că dacă e cazul, putem porni de la zero şi asta era evident pentru că noi tot timpul am procedat astfel. Asta înseamnă nici PD nu mai deţine funcţia de preşedinte al Parlamentului. Îl atragem şi pe domnul Leancă şi haideţi să discutăm. Nu contează că noi nu vom mai avea funcţia de speaker, poate o vom avea pe cea de preşedinte, sau oricare alta, nu contează, important este să discutăm”, potrivit președintelui Parlamentului.

Candu explică faptul că în acea situație AIE III nu mai avea majoritate parlamentară, dar PLDM nu a dorit să înțeleagă acest lucru. ”Avem o mare problemă: nu avem voturi în Parlament ca să susţinem aceste acţiuni în Parlament. Unii au înţeles-o cum au înţeles-o şi au dezinformat după asta publicul că noi nu am fi acceptat documentul şi că l-am calificat drept, citez: maculatură. Nu este adevărat!”, declară Andrian Candu.

El susține în același interviu că nu se ține de funcția de șef al legislativului, dar demisia sa, nu ar face altceva decât să aprofundeze criza politică și economică cu care se confruntă Republica Moldova. ”Demisia mea e mai puţin discutabilă şi nu e crucială pentru că demisia se face într-un anumit context. Ce e întâmplă după demisia mea? În situaţia în care noi nu avem un Guvern, avem o criză economică, una politică, în situaţia în care avem un context regional tensionat şi în condiţiile în care există nişte procese care depind de speaker: mă refer aici la desemnarea Guvernatorului şi altele, e normal să ne întrebăm ce urmează după demisia mea?”, punctează Andrian Candu.

Șeful legislativului se referă și la criticile socialiștilor la adresa sa, și adresarea acestora la Curtea Constituțională referitor la activitatea sa în funcția de președinte al Parlamentului. Candu susține că s-a condus întotdeauna de normele legale. ”Eu consider că am respectat legea deoarece sunt legi care impun un anumit comportament. Una e când vorbim despre o demisie a cuiva ca o acţiune politică, şi alta e aplicarea ei în conformitate cu legea. Eu mă bazez în mod special pe actele juridice şi nu doar pe cele politice”, a declarat Andrian Candu.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2015.11.27 10:17 Ivan
    Sas fie pacat daca dl Candu da demisie...
  2. 2015.11.27 10:22 Alena
    Noi trebue sa numim prim-ministru dl canda si rezolvam toate probleme, asa eu socot.
  3. 2015.11.27 10:22 Maria
    Andrian spune adavarul...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.