Politică

PREMIERUL FILIP A CERUT MORATORIU ASUPRA CONTROALELOR AGENȚILOR ECONOMICI

27 ianuarie, 2016

Premierul Pavel Filip a cerut miercuri, în debutul ședinței guvernului, să fie instituit un moratoriu de trei luni asupra controalelor agenților economici, ca urmare a multiplelor plângeri din partea acestora privind cazuri de abuz și controale excesive.

"Controalele se desfășoară cu abuzuri uriașe, iar uneori agentul economic este supus unor controale de 3-4 ori pe săptămână", a precizat Pavel Filip, menționând că plângerile sunt asupra Inspectoratului Fiscal, Serviciului Vamal și Poliției Economice.

Premierul a cerut stoparea acestor abuzuri. "Și informațiile operative și studiile care mi-au fost prezentate deschid un tablou îngrijorător. Suspiciunile ce planează asupra fiscului, vămii, poliției economice, și conducătorilor acestor instituții trebuie clarificate iar abuzurile trebuie oprite. Avem informația că se oprește mită în sume enorme, informație ce poate fi confirmată de orice agent economic", a vorbit Filip.

În plus, potrivit lui Pavel Filip, această stare de lucruri afectează imaginea Republicii Moldova și stopează investițiile străine, deoarece companiile internaționale renunță să mai vină în Republica Moldova.

Pavel Filip a atras atenția că doar 5% din dosarele intentate de poliția economică ajung în judecată, ceea ce înseamnă că se ajunge la "înțelegeri" între agenții economici și aceste structuri. "Din informațiile și studiile pe care le-am consultat doar 5% din dosarele intentate de poliția economică ajung în instanțele de judecată. Asta înseamnă fabricare, apoi înțelegeri, și dacă nu ajungem în instanță. Dar având în vedere numărul mic de dosare ce ajung în instanță, dă dovadă că "înțelegerile" sunt destul de productive", a opinat premierul.

În acest context, Pavel Filip a solicitat organelor de drept să urgenteze acțiunile de investigație și urmărire penală în dosarele administrative în privința factorilor de corupție în organele menționate. De asemenea, ministrului finanțelor Octavian Armașu i-a solicitat suspendarea din funcție a conducătorilor și persoanelor vizate în informații.

Totodată, Pavel Filip a propus instituirea unui moratoriu asupra controalelor pe o perioadă de trei luni și a solicitat ministrului justiției timp de o săptămână să prezinte proiectul de hotărâre a guvernului care să oficializeze acest moratoriu, iar ulterior acest proiect să fie votat în parlament.

Premierul a cerut să fie elaborat un cadrul normativ de reformare a sistemului de controale a agenților economici și instituirea transparenței în acest domeniu. Proiectul, la solicitarea lui Filip, urmează să fie consultat cu societatea civilă și mediul de afaceri. De asemenea, să fie lansat un număr de telefon unde agenții economici să poată raporta dacă există abuzuri asupra lor.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.