Politică

MINISTRUL JUSTIȚIEI: MODUL CUM VA FI IMPLEMENTATĂ NOUA LEGISLAȚIE PRIVIND INTEGRITATEA DEPINDE MULT ȘI DE SOCIETATE

04 februarie, 2016

Societatea va avea un rol important în modul cum va fi aplicată în practică noua legislație privind sistemul de integritate aprobată miercuri de guvern, a declarat la emisiunea Fabrika de la Publika TV ministrul justiției Vladimir Cebotari. El a precizat că reprezentanții societăți civile, jurnaliștii, dar și toți cetățenii vor putea participa direct sau indirect la identificarea funcționarilor corupți, iar dacă doresc într-adevăr schimbări, ar trebui să fie activi.

"Proiectul vine cu invitația către societate să se implice. Să verifice. Este bine să avem pe cineva de la cine să cerem dar și noi avem posibilitatea să-i ajutăm. Lista celor verificați, dar și a bunurilor verificate va fi mai mare. Este imposibil să te descurci cu astfel de sarcini fără sprijinul societății. Este și un examen pentru societate. Dacă vrem cu adevărat să fie ordine, participați. Nu fiți indiferemți, fiți incluzivi", a îndemnat Vladimir Cebotari membrii societății.

Vorbind despre noua legislație, ministrul justiției a menționat că se va extinde numărul subiecților care depun declarații, inclusiv consilieri locali. "Sunt unii consilieri, chiar municipali, care fac afaceri cu primăria. Aceste persoane fiind proprietari, ajung în consilii, în comisii și promovează propriile afaceri. Prin această lege asemenea acțiuni sunt penalizate", a declarat ministrul, precizând că pentru asemenea încălcări consilierii și-ar putea chiar pierde mandatele.

Totodată el a vorbit despre inspectorii de integritate, o nouă funcție care va fi introdusă odată cu punerea în aplicare a noii legislații. Aceștea vor beneficia de împuterniciri dar și independență sporite. Ministrul a prezentat și modul cum vor lucra acești inspectori. Persoanele obligate vor depune declarațiile pe avere și interese. Inspectorul primște aleatoriu declarațiile și el trebuie să verifice datele din declarații cu cele din registrele de stat pentru a constata dacă au fost indicate corect activele și valoarea lor. Funcționarii obligați să depună declarații vor trebui să prezinte nu doar afacerile proprii dar și pe ale rudelor de până la gradul IV. Cetățenii vor putea atenționa CNI dacă vor observa anumite dubii în privința vreunui funcționar.

"Trebuie să ne bucurăm că am avansat, dar să nu ne îmbătăm cu apă rece. Mai este mult de făcut. Este doar o piesă în lanțul combaterii corupției. Tabloul este mult mai compex. Tempoul trebuie să-l păstrăm, dar acesta este abia începutul urcușului", a concluzionat ministrul justiției Vladimir Cebotari.

Și expertul Vladislav Gribincea a menționat că adoptarea pachetului legislativ de guvern este doar un prim pas și și-a exprimat speranța că proiectul nu va suferi schimbări esențiale la adoptarea în lectură finală. "În plus contează care va fi impactul practic, pentru că mai avem legi bune care funcționează prost", a declarat expertul, menționând însă că legile au fost scrise inclusiv de experți străini.

Printre riscuri, Gribincea a menționat o posibilă reticență a inspectorilor de integritate, pentru că e vorba de o funcție nouă, dar și posibile blocaje din partea judecătorilor. "Deciziile inspectorilor pot fi anulate de instanța de judecată. Și dacă judecătorii vor fi reticenți efectul va fi diminuat", a punctat Gribincea.

Iar președintele Consiliului Național pentru Participare Sergiu Ostaf a menționat că asemenea legi nu există în Ucraina sau Rusia și că efectele lor vor fi resimțite. "Aceste legi explică ce înseamnă interes personal, conflict de interese, incompatibilitate. Dacă există averi fictive și sunt utilizate de o persoană, va exista un mecanism de identificare. Beneficiul îl înțelegem cu toții. Sunt legi importante și vor produce efecte", a opinat Sergiu Ostaf.

Amintim că guvernul a votat miercuri un pachet de trei legi în domeniul integrității, care vin cu mai multe amendamente în acest domeniu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.