Politică

​EXPERŢII APE CONSIDERĂ CĂ MOLDOVA NECESITĂ O NOUĂ CONCEPŢIE A POLITICII EXTERNE

09 februarie, 2016

Experţii Asociaţiei pentru Politică Externă (APE) consideră că Moldova necesită elaborarea şi adoptarea unei noi concepţii de politică externă. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, despre aceasta a declarat directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă.

„Politica externă a Moldovei a suferit mult în anul 2015. Acum sunt necesare măsuri extreme pentru a restabili încrederea partenerilor. Diplomaţia moldovenească la moment se conduce de scopurile politice expuse în Programul de activitate al Guvernului. Dar acest document nu poate înlocui Concepţia politicii externe, deoarece programul Guvernului este limitat în timp şi, de regulă, este bazat pe programele partidelor de la guvernare. Concepţia politicii externe trebuie să se păstreze indiferent de poziţia partidelor care vin la conducere”, a subliniat Chirilă.

În opinia sa, credibilitatea Moldovei pe arena politică va continua să cadă atât timp cât partenerii externi vor avea suspiciuni faţă de autorităţi, iar reformele se vor mima.

„Politica externă nu poate fi separată de politica internă. Dacă politica internă est proastă, ineficientă este şi politica externă, indiferent cât de buni sunt diplomaţii noştri. De asemenea, diplomaţii moldoveni s-au axat în ultimul timp pe atragerea investiţiilor pentru desfăşurarea reformelor, atunci când aspecte ce ţin de securitatea ţării au trecut pe planul doi. În actuala situaţie regională problemelor ce ţin de fortificarea securităţii naţionale trebuie să li se acorde mai multă atenţie”, a subliniat expertul.

El a exprimat regretul că situaţia din ţară a degradat în aşa măsură că diplomaţii moldoveni nu au reuşit să prevină suspendarea finanţării externe a ţării, suspendarea parţială a dialogului cu UE şi alţi parteneri importanţi pentru Moldova.

„Dialogul cu Germania, partener principal în ultimii ani, s-a răcit considerabil, iar iar mesajele adresate de Chişinău capitalei europene deseori contravin acţiunilor din interiorul ţării. Chişinăului îi lipseşte poziţia clară despre ce ar trebui să obţină în dialogul strategic cu SUA. Corupţia şi alte neajunsuri sunt obstacole în acest dialog”, a menţionat Chirilă.

El consideră că Chişinăul oficial neglijează şi rolul României, car ar putea acorda ajutor considerabil în procesul de integrare europeană.

„Cu regret remarcăm că dialogul cu Bucureşti se reduce în ultima perioadă la cererea asistenţei financiare şi a creditelor pentru achitarea salariilor şi pensiilor. Relaţii cu Ucraina la fel lasă de dorit, Chişinău ignoră rolul Ucrainei în procesul de asigurare a securităţii regionale. Considerăm că atât Chişinău, cât şi Kiev întreprins insuficiente acţiuni de creare a condiţii pentru reglementarea conflictului transnistrean. Dialogul cu Federaţia Rusă este foarte slab, deşi Rusia este partener economic strategic, şi fără Rusia este imposibil de soluţionat conflictul transnistrean”, consideră Chirilă.

În opinia sa integrarea europeană a Moldovei va fi un proces anevoios, astfel politica externă necesită corectări, pentru a avea un plan de acţiuni pe viitor. De asemenea, expertul consideră un eşec pentru Moldova faptul că ţara nu a realizat reforme pentru a depune cererea de obţinere a statutului de membru al UE şi nu a valorificat oportunităţile acordate după Summitul Parteneriatului Estic de la Riga.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.