Politică

MOLDOVA NECESITĂ STABILITATE POLITICĂ, REFORME LI DIALOG AL AUTORITĂŢILOR CU SOCIETATEA – MINISTRUL DE EXTERNE AL LITUANIEI

09 februarie, 2016

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, consideră că în prezent Moldova necesită stabilitate politică, reforme şi dialog între autorităţi şi societatea civilă. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, despre aceasta demnitarul european a scris în articolul său, publicat pe euobserver.com.

„Moldova are nevoie de stabilitate politică reală bazată pe consolidarea forţelor politice majore, determinate şi dispuse să implementeze reformele pe care oamenii le cer. Iniţiativa noului Guvern de a lansa un dialog cu liderii de proteste este un pas în direcţia corectă”, consideră ministrul lituanian.

De asemenea, în opinia sa, noul Guvern trebuie să desfăşoare reforme şi să lupte cu corupţia.

„În al doilea rând, Republica Moldova are nevoie de reforme viguroase care să ducă la rezultate concrete. Europa nu va tolera corupţia, reformele trebuie să reprezinte scopul noului Guvern sau acesta va pierde puţinul sprijin pe care îl are de la oameni, precum şi susţinerea partenerilor internaţionali”, a menţionat Linkevicius.

El a amintit că precedentele Guverne au demonstrat realizări importante, Moldova era considerat lider între partenerii estici ai Uniunii Europene, dar aceasta deja este în trecut.

„Moldova are nevoie urgentă de un consens acasă asupra priorităţilor în ceea ce ţine de reforme, dar şi de sprijinul condiţionat al UE. Noul Guvern, condus de Pavel Filip, se confruntă cu o sarcină enormă – societatea este divizată, poporul are puţină încredere în Guvern din cauza corupţiei, iar ţara se va confrunta curând cu dificultăţi în plata pensiilor şi a salariilor”, a indicat ministrul.

El consideră că „ideea europeană a fost compromisă de aşa-numitele „politici pro-europene”, care par să nu dorească să lupte împotriva corupţiei, iar miliardul de dolari furat de la băncile moldoveneşti şi investigarea oarecum vagă a cazului au fost ultima picătură”.

„Impunitatea şi lipsa de responsabilitate au determinat oamenii să caute salvatori. Unii dintre aceşti salvatori se prezintă ca fiind „pro-moldovenişti”, dar se aliniază cu Rusia, o ţară care continuă să ocupe o parte din teritoriul Moldovei şi care, recent, a atacat Ucraina”, a subliniat Linkevicius, menţionând că „trupele militare ruseşti din regiunea transnistreană se află acolo cu încălcare a dreptului internaţional”.

În opinia sa, „campania de informare intensă, care vizează subminarea alegerii vectorului pro-european al Moldovei, de asemenea, face sarcina actualului Guvern mai grea”.

„Protestatarii din Moldova menţin cerinţa de a organiza alegeri anticipate în ciuda avertismentelor experţilor, care spun că alegerile ar putea împinge ţara în nesiguranţă politică şi economică şi mai profundă, iar un Guvern interimar practic nu ar avea nicio posibilitate de a negocia noi credite, de care ţara are nevoie urgent”, consideră ministrul lituanian de Externe.

De asemenea, el a menţionat necesitatea sprijinirii Moldovei din partea UE, fără de care va fi dificil de a soluţiona sarcinile menţionate.

„UE nu trebuie să ezite să acţioneze pentru a încerca să oprească Moldova de la alunecarea într-o criză economică şi politică mai profundă. Însă sprijinul UE depinde de performanţele Moldovei în eliminarea corupţiei”, a subliniat Linkevicius.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2016.02.09 17:41 David
    Corect, numai la noi nici politicenii la puterea, nici cei, care sta acum in opozitie, nu vor sa cauta compromisuri.
  2. 2016.02.09 17:44 Stas
    El a scris acurat cum vre dl Plahotniuc!
  3. 2016.02.09 20:41 Daniel
    Performanțele Moldovei de pînă acuma nu au fost observate în domeniul justiției și combaterii corupției deoarece cineva era preocupat de furtul a miliardului, dar nu de reforme, dar poate special astfel a acționat ca să nu fie depistat, ce mai probabil poate fi.
  4. 2016.02.09 20:49 cumatru vasea
    guvernul Filip nuao cu asta si se ocupa ...eu cred ca deja ar trebuii sa se vada rezultatele caci ele sint deja si in timpul apropiat vor fi si mai multe
  5. 2016.02.09 20:57 Vika
    Moldova a avut și are mare nevoie de guvernul Filip. E unica echpă care într-un timp record a adus țara mai aproape de stabilitate.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.