Politică

​ÎN PARLAMENT A APĂRUT UN CONFLICT LEGAT DE COMPONENȚA DELEGAȚIEI LA APCE

26 februarie, 2016

În Parlament a iscat un conflict legat de componența delegației Moldovei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Potrivit agenției „INFOTAG”, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a acuzat liberal democrații de faptul că „au două locuri în delegație, iar liberalii niciunul”.

„Ați procedat incorect, vreți să luați tot, ca și banii de la Banca de Economii. Șeful delegației, Liliana Palihovici, a indus în eroare APCE, afirmând că liberalii au refuzat să delege reprezentanți în delegație. Noi nu vom răbda asemenea situație, acu noi ave putere și o vom elimina pe dna Palihovii din delegație”, a declarat Ghimpu.

La rândul său, vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a respins acuzațiile, subliniind că decizia nu a luat-o ea, și nici PLDM, ci Parlamentul. Ea a dat citire unui fragment din stenograma când liberalii au refuzat în anul 2015 să delege un reprezentant, deoarece PL nu a sprijinit minoritatea parlamentară.

„La Strasbourg noi reprezentăm nu fracțiuni și partide, ci Parlamentul RM. Îi pare rău că dl Ghimpu face asemenea declarații. Noi de mai multe ori am propus liberalilor să delege un reprezentant la APCE”, a spus Palihovici.

Ghimpu a declarat că „liberalilor le-a fost propus un loc în rezerva delegației”, iar ei își doresc un loc în componența de bază, deoarece „membrii de rezervă participă la sesiunea APCE doar dacă refuză membrii delegației principale”. El a atras atenție la faptul că PLDM are doi membri în delegația principală, deși își puteau lua un loc în delegația principală și unul în rezervă.

Liliana Palihovici a subliniat că „nu există diferență între delegația de bază și cea de rezervă”.

„Decizia despre cine participă la sesiunea APCE o iau nu membrii delegației, ci organele de conducere ale Parlamentului”, a subliniat președinta delegației.

Ea a cerut deputaților în curând să suplinească delegația, care la moment are șapte deputați, iar trebuie să includă 10. Palihovici a menționat că acest fapt este inclus în Rezoluția APCE, care a recunoscut competențele delegației Moldovei drept incomplete, deoarece delegația nu este formată pe deplin.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.02.26 19:27 Eva
    Ei toti vor sa stau alaturi de treuca...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.