Politică

PRIM-MINISTRUL MOLDOVEI A DECLARAT CĂ MISIUNEA FMI VA SOSI LA CHIŞINĂU ÎN IUNIE

29 aprilie, 2016

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că Misiunea Fondului Monetar Internaţional va sosi la Chişinău în luna iunie. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, despre aceasta Premierul a declarat în ajun, în cadrul unei misiuni la Moldova1.

„Dialogul cu FMI progresează. Să nu credeţi că negocierile cu FMI se reduc doar la schimb de scrisori. Avem un dialog constructiv, cunoaştem toate cerinţele FMI. În mare parte nu sunt cerinţe irealizabile – sunt aceleaşi reforme pe care vrem să le implementăm noi, deoarece au scopul de a moderniza ţara”, a declarat Pavel Filip.

Premierul a menţionat că o parte din cerinţele FMI deja au fost îndeplinite. Este vorba despre lichidarea celor trei bănci implicate în furtul miliardului de euro, adoptarea unor legi menite să consolideze sistemul financiar-bancar, numirea noului Guvernator al Băncii Naţionale.

„Guvernul va soluţiona problema stabilităţii sistemului bancar o dată şi pentru totdeauna. Avem strategie de înlăturare a vulnerabilităţii sistemului bancar. Subiectul dat îl vom discuta cu misiunea. Sper mult că aceasta se va întâmpla la sfârşitul lunii mai-începutul lunii iunie. Trebuie să ne dezvoltăm economic. Aceasta înseamnă că trebuie să deblocăm şi finanţarea externă. Dar ei nu vor veri până nu vom restabili încrederea partenerilor de dezvoltare, pierdută de Guvernele antecedente”, a menţionat Prim-ministrul.

Şeful Guvernului a recunoscut că restabilirea relaţiilor cu FMI a fost una din condiţiile pentru ca Moldova să beneficieze de împrumutul de 150 mil. de euro din partea României.

„Sunt sigur că vom primi împrumutul românesc. Deja astăzi am vorbit cu Prim-ministrul Dacian Cioloş şi imediat ce vom avea primul semnal din partea FMI referitor la vizita în Moldova va începe procedura de transferare a primei tranşe (de 60 mil. euro – „I”) din creditul acordat de România. Toate condiţiile înaintate de Guvernul României pentru acordarea creditului au fost îndeplinite. Acum suntem la etapa tehnică”, a spus dl Filip.

Luni Senatul României a ratificat acordul de oferire Moldovei a creditului de 150 mil. de euro pe o perioadă de cinci ani cu 1,5% anual. Documentul a fost semnat de Prim-miniştrii celor două state la 7 octombrie 2015. Parlamentul României a ratificat acordul, însă Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat în noiembrie 2015 să promulge legea, returnându-l în Parlament. La acel moment şeful statului român a exprimat îngrijorarea că în condiţii de instabilitate politică, după demisia Guvernului la 29 octombrie, 2015, Moldova va suspenda reformele demarate.

Pentru a evita asemenea scenariu, Guvernul României, în ianuarie 2016, după aprobarea noului Guvern, a înaintat o serie de condiţii Moldovei, printre care reluarea negocierilor cu FMI, numirea noului Guvernator al BNM, adoptarea proiectelor de lege orientate spre îmbunătăţirea legislaţiei în sectorul financiar-bancar.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2016.04.29 16:36 Filaret
    Da dumneazeu ca asa si sa fie!
  2. 2016.04.29 16:42 Simion
    Pina la toamna nu sa fie nimic!!!
  3. 2016.04.29 16:43 Alexei
    Acei de la FMI vor sa vada cine sa fie ales presedintele Moldovei la 30 octombrie.
  4. 2016.04.30 17:34 Aglaia
    Dl PaVEL, SUNTARTI FOARTE SI FOARTE BRAVO!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.