Politică

​ PENTRU MOLDOVA ESTE IMPORTANT DE A REALIZA REFORME, DE A PĂSTRA STABILITATEA ŞI CONTINUA DRUMUL EUROPEAN – EUROPARLAMENTAR

19 mai, 2016

Copreşedintele Comitetului parlamentar pentru asociere RM-UE, Andi Cristea, consideră că „pentru Moldova acum este foarte important să realizeze reforme, să păstreze stabilitatea şi să continue parcursul european”. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, Despre aceasta oficialul a declarat în cadrul conferinţei de presă privind rezultatele primei zile a reuniunii Comitetului, desfăşurată la Chişinău.

El a menţionat că „după perioada de instabilitate, atestată în anul trecut, Moldova are mult de lucru pentru a restabili încrederea nu doar a partenerilor externi, dar şi a propriilor cetăţeni”.

„Referitor la Uniunea Europeană, această încredere, la fel, a fost pierdută. UE are propriile probleme, legate de schimbările structurale, criza migranţilor, referendumul din Marea Britanie. Bruxelles nu poate sta cu ochii doar pe reformele din Moldova. Cu atât mai mult că în anul trecut au fost şase Premieri, inclusiv cei interimari. În asemenea situaţie a fost dificil de a vorbi despre implementarea reformelor”, a spus Cristea.

Potrivit spuselor sale, Guvernul are sarcina de a îndeplini angajamentele asumate la şedinţa Consiliului de asociere desfăşurată în luna martie la Bruxelles.

„Noi vedem că progres este. „Foaia de parcurs” se realizează, putem vorbi despre 50-60-70% din sarcinile îndeplinite. Dar este nevoie şi de calitatea reformelor pentru ca rezultatele să fie resimţite de cetăţeni. Deocamdată vedem slăbiciune şi politizare în exces a instituţiilor statului, lupta cu corupţia, de asemenea, deocamdată nu a dat rezultate vizibile. Este nevoie de voinţă politică, presiune din partea cetăţenilor, precum şi să fie luate în considerare semnalele de la Bruxelles”, a subliniat deputatul Parlamentului European.

Europarlamentarul a subliniat necesitatea de a fortifica sectorul financiar-bancar, de a relua negocierile cu FMI în vederea semnării unui nou Memorandum.

Potrivit spuselor sale, aceasta este „parte a garanţiei că situaţia din sectorul bancar nu se va repeta”.

El a menţionat că termenul de executare a actualei foi de parcurs expiră la 31 iulie, iar rezultatele vor fi însumate la următoarea şedinţă a Comitetului pentru cooperare, preconizată pentru 26 septembrie la Bruxelles.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.05.19 10:36 Elizaveta
    Noi toti impreuna putem sa schimbam situatia in RM brusc si radical!
  2. 2016.05.19 10:40 Trofim
    Am impresie ca deputat a primit indicatii dura din condicere de la Bru[ell si Bucurestului...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.