Politică

​ EUROPARLAMENTARI DESPRE GUVERNUL DE LA CHIȘINĂU: ESTE UN GUVERN ÎN BENEFICIUL CETĂȚENILOR CARE ARE ÎNCREDEREA BRUXELLESULUI

19 mai, 2016

Membrii comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova au salutat joi, în cadrul unei conferințe de presă, reformele întreprinse de actualul guvern de la Chișinău menționând că acesta a reușit să recâștige încrederea partenerilor europeni în Republica Moldova. Europarlamentarii și-au exprimat încrederea că guvernul va reuși să realizeze reformele convenite în timp util și au îndemnat autoritățile să realizeze transformări calitative, în interesul cetățenilor Republicii Moldova.


Co-președintele comitetul Andi Cristea a menționat într-o conferință de presă în urma unei întrevederi cu premierul Pavel Filip că de aceasta dată s-a convins că au fost realizate fapte concrete și nu doar promisiuni. „Am avut o discuție foarte bună plină de substanță, iar mesajul este de încurajate, de sprijin pentru că sarcina guvernului evident nu este deloc simplă. Am fost bucuros că am analizat fapte concrete, care sunt palpabile și nu am ascultat promisiuni. Republica Moldova este într-un proces de redresare . Ne dorim ca viteza acestei redresări să crească, dar pentru moment suntem mulțumiți și aș spune că este în grafic în ce privește recuperarea restanțelor cauzate de tulburările din 2015”, a declarat Andi Cristea.


Mai mult, Andi Cristea a menționat că în sfârșit Republica Moldova are un guvern stabil. „Cred că Republica Moldova, într-un sfârșit, are un guvern stabil și UE aștepta ca acest lucru să se întâmple. Noi ne dorim un interlocutor serios, cu voință politică și cred că aceste lucruri sunt reale”, a adăugat el.


Și europarlamentarul Norica Nicolai s-a arătat convinsă că Republica Moldova are un guvern în interesul cetățenilor. „Important este că avem garanția că suntem în prezența unei guvernări în beneficul cetățeanului, nu al unor grupuri de interese, nu al unor partide politice. Avem o coaliție care susține acest guvern și sper în stabilitatea acestui guvern indiferent de procesele electorale care vor avea loc în acest an a Chișinău”, a menționat oficialul european.

Totodată, ea a apreciat reformele inițiate de guvern drept „promițătoare și realiste”.

„Reformele sunt promițătoare, sunt realiste. Suntem la început și sperăm ca acest început să fie consolidat. Avem foarte multă încredere în actuala formulă politică și în determinarea ei de a asigura stabilitate, credem că un parcurs democratic este nevoie și de o soliditate politică, iar în actualul guvern ea există”, a adăugat ea.

În aceste condiții, Norica Nicolai a arătat că actuala guvernare a reușit să recâștige încrederea partenerilor europeni. „Actualul guvern dovedește că poate genera încredere din partea tuturor partenerilor externi, cel puțin în Parlamentul European generează. Sper să genereze încredere și în rândul interlocutorilor internaționali din domeniul financiari. Dar această încredere este condiționată de o stabilitate politică. Sper ca această coaliție să fie responsabilă pentru Republica Moldova și să nu facă jocuri politice care pot risca destabilizarea. Este un guvern cu o singură ambiție în opinia mea de a servi cetățeanul Republicii Moldova”, a concluzionat Norica Nicolai.


„Apreciem eforturile actualului guvern în această situație deloc ușoară”, a declarat și membrul delegației, Petras Austrevicius, dând asigurări că va continua cooperarea din partea Bruxellesului. În opinia sa, există șanse mari ca guvernul să realizeze reformele prevăzute în foaia de parcurs care a fost convenită la Consiliul de asociere din luna martie.

La rândul său, premierul Pavel Filip a dat asigurări că reformele vor continua. „Sfaturile și sugestiile partenerilor europeni își vor găsi întotdeauna reflecție în documentele de politici și reformele pe care le promovăm”, a dat asigurări Pavel Filip.

Amintim că miercuri la Chișinău s-a desfășurat a doua reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.