Politică

​TURBULENŢA ŞI CORUPŢIA AR PUTEA BLOCA DRUMUL MOLDOVEI ÎN EUROPA – EXPERT SUEDEZ

30 mai, 2016

Turbulenţa politică şi corupţia profund înrădăcinată în Moldova îi blochează şansele pentru un viitor succes pe calea integrării europene, consideră colaboratorul Programului european al centrului analitic CSIS la Washington, Carl Hvenmark.

În articolul „UE pierde Parteneriatul Estic?” pentru publicaţia suedeză Svenska Dagbladet, citat de agenţia „INFOTAG”, el opinează că „Parteneriatul Estic acum este mai important decât oricând”, deoarece acesta este „un instrument vechi, dar bun uitat în arsenalul comun al statelor europene, care este folosit pentru a consolida stabilitatea, cooperarea şi dezvoltarea economică în regiunile vecine”.

În opinia autorului, Parteneriatul Estic „propune o soluţie nouă în schimbul jocului politic cu sumă zero, care deja demult reţine dezvoltarea regiunii”.

„În pofida faptului că multe provocări rămân, acest parteneriat de vecinătate timp de cinci ani a obţinut mult mai mult decât procesul de la Barcelona cu vecinii de sud ai UE timp de 15 ani, şi a necesitat mult mai puţine resurse financiare”, consideră expertul.

El a subliniat că „politica de vecinătate şi extindere a UE reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente ale prezentului pentru a asigura stabilitatea şi bunăstarea regiunii”.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, proiectul Parteneriatului Estic a fost lansat în anul 2009 la Praga. Parteneriatul include şase ţări – Ucraina, Moldova, Georgia, Belarus, Armenia şi Azerbaidjan şi presupune cooperarea vastă a acestora cu UE – de la acorduri de liber schimb şi asociere până la anularea vizelor, schimburi studenţeşti şi lucru comun asupra problemelor climei. Extinderea zonelor de interacţiune în jurul Europei are loc în schimbul realizării în statelor partenere a unor reforme profunde şi deseori dureroase pentru a combate corupţia instituţională, a spori independenţa sistemului judiciar şi implementarea acesteia în procesele de stat. De asemenea, sunt necesare paşi concreţi de îmbunătăţire a situaţiei drepturilor omului şi stimularea creşterii macroeconomice.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.05.31 08:40 Ana
    Ei vor mai mult dechit noi... Paradox!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.