Politică

​OFICIAL ROMAN: VĂ FELICIT PENTRU MODUL CUM LUCRAŢI PENTRU PARCURSUL EUROPEAN; CEA MAI IMPORTANTĂ ESTE STABILITATEA

22 iunie, 2016

Copreședintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, senatorul român Florin Constantinescu a felicitat miercuri autoritățile de la Chișinău pentru modul cum decurg reformele pro-europene și a menționat necesitatea menținerii stabilității politice. Miercuri, după o pauză de doi ani, la Chișinău s-a desfășurat ședința Comisiei parlamentare comune, fiind luate decizii importante, menite să rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii dar și să rezolve unele probleme existente.

Florin Constantinescu a felicitat autoritățile pentru modul cum au reușit să rezolve problema crearea majorității parlamentare pro-europene. „A fost greu, dar vă felicit pentru modul în care ați reușit să rezolvați și vă felicit că aveți o majoritate care dorește parcursul european. Am rămas cu o impresie foarte bună, mai ales consultând agenda problematicii pe care ați avut-o de rezolvat pentru parcursul european. Am constatat că aveți 68% din probleme rezolvate și până la 1 iulie sunt premise că veți reuși să le rezolvați în totalitate”, a declarat oficialul român.

El a menționat că România este cel mai important susținător politic și financiar al Republicii Moldova pe parcursul european și a accentuat că pentru continuarea acestui parcurs, Republica Moldova are nevoie de stabilitate. „Vă felicit pentru modul cum lucrați pentru parcursul european, pentru reformele pe care le faceți aici - domeniul justiției, economic, agricultură, infrastructură și altele. Lucrurile sunt bune, totul depinde cum reușiți să mențineți această stabilitate. Aderarea la UE depinde mult de modul cum reușiți să mențineți stabilitatea guvernamentală și legislativă” a declarat Florin Constantinescu.

Ședința comisiei va continua și joi, când va fi adoptată și declarația finală. Aceasta va conține o serie de puncte privind rezolvarea unor probleme concrete. „Am sesizat colegii cu privire la problema pașapoartelor românești deținute de cetățenii Republicii Moldova, care au expirat și care au fost obținute când erau minori. S-a propus urgentarea semnării unui memorandum dintre guverne care se referă la utilizarea sistemelor antigrindină la hotar. Avem încă legislația sovietică. Nu le putem utiliza și am văzut daunele care pot fi provocate. Am agreat să înaintăm demersuri către guvern pentru extinderea rețelei de puncte de trecere la frontieră”, a declarat copreședintele comisiei din partea Parlamentului de la Chișinău, deputatul George Mocanu.

Acesta a adăugat că în ultimii ani relațiile moldo-române au cunoscut o ascensiune semnificativă, fiind realizat un număr mare de proiecte comune cu sprijinul părții române.

Potrivit agendei, în cadrul ședinței au fost discutate subiecte referitoare la nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE și a Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Comprehensiv, precum și proiectele concrete de cooperare în plan parlamentar și de sprijin din partea Parlamentului României. Totodată, sunt puse în discuție aspecte ce țin de reforma justiției în Republica Moldova, implementarea proiectelor de interconectare energetică între Republica Moldova și România, perspectivele de dezvoltare pentru mediul de afaceri românesc în Moldova, proiecte legate de domeniul educației și tineret.

Delegația Parlamentului României are programate la Chișinău o serie de întrevederi cu Președintele Parlamentului Andrian Candu, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc.

Ultima Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova a avut loc în iunie 2014, la București.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.