Politică

​VLAD FILAT A FOST CONDAMNAT LA NOUĂ ANI DE ÎNCHISOARE, ÎN LOC DE 19 ANI CERUŢI DE PROCURORI

27 iunie, 2016

Judecătoria Buiucani l-a condamnat luni pe Vlad Filat la nouă ani de închisoare cu executare, în loc de 19 ani ceruţi de procurori. Politicianul a fost găsit vinovat de complicitate în furtul banilor din sistemul bancar prin companii fantomă, care au obţinut împrumuturi de la Banca de Economii, ulterior extrăgând banii din ţară prin conturi ale companiilor off-shore, deschise la Privatbank (Letonia).

Instanţa a mai hotărât ca fostul Premier Filat să fie lipsit de distincţia supremă de stat – Ordinul Republicii.

Conform sentinţei, acuzatul trebuie să achite o amendă de 60 de mii de lei şi nu va putea ocupa funcţii de stat timp de cinci ani.

Cunoscutul avocat în RM Igor Popa, care îl reprezintă pe Filat în judecată, a apreciat această sentinţă drept „ruşine pentru Moldova”, considerând-o „cinică, inumană şi nefondată”.

„În cadrul acestui proces fără precedent nu a fost prezentată nicio dovadă care ar demonstra vinovăţia clientului meu. Toate aceste aşa-zise argumente ale acuzării se bazează pe mărturiile unui personaj dubios ca Ilan Şor. Ţin să menţionez că şi dl Şor, la rândul său, este figurantul unui dosar penal. Cazul lui Filat are un caracter vădit comandat şi politic. Nu o dată am atras atenţia completului de judecători că materialele dosarului sunt la 90% adunate cu abateri de la lege. Clientul meu nu are încredere în justiţia moldovenească şi în imparţialitatea acesteia”, a spus Popa pentru jurnalişti.

Fostul Premierul Vlad Filat, demis pentru suspiciuni de corupţie, a fost reţinut la 15 octombrie 2015 în Parlament, în cadrul şedinţei plenare. La insistenţa Procurorului general deputaţii l-au lipsit pe Filat de imunitate. Ex-Premierul este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Motiv pentru deschiderea dosarului penal au devenit mărturiile businessmanului Ilan Şor, care au recunoscut că i-a transmis lui Filat un total de $250 mil.

Decizia judecătoriei de primă instanţă este cu drept de atac şi poate fi contestată la Curtea de Apel. (Detalii în următoarele fluxuri de ştiri ale agenţiei „INFOTAG”).

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2016.06.27 18:33 Galina
    De ce acuma innainte de alegeri sa face asta?
  2. 2016.06.27 18:34 Anton
    De ce tot asa santimplat?
  3. 2016.06.27 19:56 Victoria
    Avocatii dl Filat sunt slab...
  4. 2016.06.27 20:00 Nicilae
    Eu pu si simplu nu am cuvinte...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.