Politică

CANDU: PARLAMENTUL ȘI-A FĂCUT TEMELE, GREUL A TRECUT

30 iunie, 2016

Parlamentul și-a realizat practic toate sarcinile legislative care i-au stat în față, mai urmând să fie aprobat un pachet de legi în luna iulie, a declarat miercuri la emisiunea Fabrika de la Publika TV președintele parlamentului Andrian Candu. El a menționat că următoarea etapă, care va începe la sesiunea de toamnă-iarnă, prioritatea legislativului va fi controlul implementării legilor adoptate.

„Nu există restanțe mari la care am putea să ne referim ca întârzieri la implementarea unor procese. Ce ne-am pus în plan în parlament pentru perioada acestei sesiuni, greul a trecut, dar mai sunt câteva elemente pentru luna iulie”, a declarat șeful legislativului. În acest context el s-a referit la legislația conexă legii procuraturii, o lege din pachetul de integritate, Legea bugetului, care speră să fie adoptată în lectură finală chiar în această săptămână. Cea mai mare povară, potrivit șefului legislativului, este legislația din domeniul financiar-bancar și acordarea unor instrumente suplimentare de intervenție a băncii centrale, inclusiv împotriva deciziilor judecătorești abuzive.

Încă o chestiune prevăzută pentru această sesiune sunt modificări importante în legislația audiovizualului. Andrian Candu s-a referit la proiectul noului cod care prevede noi elemente precum limitarea licenței unui acționari, inovații ce țin de măsurarea audienței, piața de publicitate, protejarea produsului autohton.

Etapa următoarea va ține de controlul implementării acestor legi. „În mare parte, în această sesiune ne-am axat pe elaborarea și aprobarea de acte, iar în toamnă ne vom axa pe implementare, controlul implementării și evaluarea impactului”, a mai adăugat el.

Andrian Candu a declarat că cea mai mare nemulțumire personală în ultimele luni a fost incertitudinea, care începe să dispară, relațiile cu parteneri externi normalizându-se. „În fiecare zi sunt generate rezultate. Poate ar trebui mai mult, dar să nu uităm că ieșim dintr-un an plin de crize. Dar ce s-a reușit foarte bine a fost lucrul în echipă și sincronizarea foarte bună cu agenda guvernului. Avem discuții aproape zilnice cu premierul, sincronizăm agenda și în privința acordului de asociere și foii de parcurs asumată față de UE. Acea foaie de parcurs o urmărim săptămânal, deja avem 70% din acțiuni realizate. 30% care au mai rămas sunt acțiuni care sunt în desfășurare și marea majoritate a lor până la sfârșitul lunii iulie vor fi realizate”, a dat asigurări Andrian Candu.

El a menționat că toate aceste legi sunt aprobate nu de dragul Uniunii Europene, dar pentru a face reforme calitative în Republica Moldova. Iar următoarea etapă va fi controlul implementării. „Tot ce este în foia de parcurs s-a născut dintr-o necesitate și în urma unor politici evaluate.

Foaia de parcurs numărul II, dacă vreți, se va baza pe implementarea a tot ce s-a făcut în această jumătate de an, dar și controlul de evaluare a impactului”, a declarat președintele parlamentului Andrian Candu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.