Politică

​VICEMINISTRUL DE EXTERNE A PLEDAT LA VIENA PENTRU RETRAGEREA TRUPELOR RUSEŞTI DIN RM ŞI REFORMAREA OPERAŢIUNII DE PACIFICARE

01 iulie, 2016

Moldova pledează pentru retragerea completă a forţelor armate ruseşti de pe teritoriul său conform deciziilor Summitului OSCE de la Istanbul din 1999 şi pentru reformarea operaţiunii de pacificare din regiunea transnistreană într-o misiune multinaţională cu mandat internaţional.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, despre aceasta a declarat la Viena, în cadrul conferinţei anuale a OSCE pentru pentru evaluarea securității, viceministrul Lilian Darii, subliniind interesul Moldovei de modernizare a Documentului de la Viena 2011 privind măsurile de consolidare a încrederii şi securităţii în vederea sporirii transparenţei militare şi securităţii în spaţiul OSCE.

El a menţionat importanţa reluării recente a a negocierilor oficiale în formatul ”5+2” și a reiterat hotărârea fermă a autorităților moldovenești de a promova în continuare procesul de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv a pledat pentru intensificarea eforturilor în vederea soluționării problemei transnistrene prin elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

De asemenea, diplomatul a reiterat, de asemenea, disponibilitatea Republicii Moldova de a sprijini în continuare eforturile vizând încetarea ostitlităților din estul Ucrainei și depășirea crizei din această țară, invocând, în particular, impactul negativ al acesteia asupra securității din regiunea noastră.

În cadrul conferinţei Darii s-a întrunit cu secretarul general al Ministerului de externe al Austriei, Michael Linhart, cu care a discutat agenda relaţiilor bilaterale.

De asemenea, oficialii au discutat pe marginea procesului de soluţionare a conflictului transnistrean, inclusiv din perspectiva preluării de către Austria a preşedinţiei în exerciţiu a OSCE în 2017.

Viceministrul Darii a ţinut să sublinieze importanţa menţinerii problematicii transnistrene pe agenda diplomaţiei austriece în cadrul Troicii OSCE, precum şi a programelor austriece de susţinere a măsurilor de întărire a încrederii în contextul procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.