Politică

​MINISTRUL APĂRĂRII A CERUT NATO SĂ SPRIJINE INIŢIATIVA DE REFORMARE A OPERAŢIUNII DE PACIFICARE DE PE NISTRU

11 iulie, 2016

Ministrul Apărării al Moldovei, Anatol Şalaru, a cerut NATO să sprijine iniţiativa de transformare a misiunii militare din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinaţională. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la un comunicat al Ministerului Apărării, despre aceasta oficialul moldovean a vorbit în discursul său din cadrul summitului NATO.

Şalaru a menţionat că deşi „RM este, din punct de vedere constituţional, un stat neutru nu înseamnă că nu există fronturi deschise de confruntare pe palier non-militar”.

„Propaganda, măsurile economice, nesoluţionarea dosarului transnistrean şi staţionarea trupelor ruse rămân motive constante de îngrijorare. Insistăm, de asemenea, ca armata şi muniţiile Federaţiei Ruse să fie evacuate de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate”, a subliniat Şalaru.

Ministrul a mai propus organizarea în anul 2019, pe teritoriul republicii, a unui exerciţiu NATO/PfP de tip REGEX.

„Exerciţiul trebuie să servească drept platformă pentru realizarea unui centru de instruire regional permanent. Republica Moldova va depune toate eforturile pentru a deveni un partener de încredere al alianţei”, a subliniat Şalaru.

De la începutul anului curent în Moldova au fost organizate câteva exerciţii militare comune cu SUA. Anterior, ţara a fost vizitată de 17 generali şi amirali americani, precum şi fostul comandant suprem al forţelor armate militare unite ale NATO în Europa, generalul american Philip Breedlove, şi comandantul forţelor armate ale SUA în Europa, locotenent generalul Ben Hodges.

Preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a reacţionat la iniţiativa ministrului Apărării, Anatol Şalaru. Politicianul a scris luni pe reţelele de socializare că „nu în zadar se spune că cel mai periculos este idiotul cu iniţiativă… Nu ai ce explica, oricum nu vor înţelege. Doar pe banca acuzaţilor poate înţelege ceva, dar nici atunci nu e garantat”, a scris Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.