Politică

​MARŢI ÎN BAVARIA ÎNCEPE CONFERINŢA PENTRU CONSOLIDAREA ÎNCREDERII PE NISTRU

11 iulie, 2016

Marţi în landul Bavaria din Germania vor începe lucrările Conferinţei anuale cu tematica „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, astfel se vorbeşte în comunicatul Biroului pentru Reintegrare al Guvernului Moldovei.

Conform comunicatului, conferinţa va avea loc în zilele de 12-13 iulie în oraşul Bad Reichenhall. La aceasta vor participa delegaţii ale tuturor părţilor participante la formatul „5+2” (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, precum şi observatori din partea SUA şi Uniunii Europene). Delegaţiile din partea Moldovei şi Transnistriei vor fi conduse de principalii negociatori ai părţilor – Vicepremierul pentru Reintegrare Gheorghe Bălan şi ministrul interimar de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev. Conform comunicatului, în Bavaria vor pleca şi şefii grupurilor sectoriale de lucru, alţi oficiali.

„Agenda Conferinţei include discuţii separate la nivel înalt şi cîteva sesiuni tematice, cu participarea partenerilor internaţionali, în cadrul cărora vor fi discutate subiecte de interes comun de pe agenda dialogului Chişinău-Tiraspol, ce vizează domeniul educaţiei, transporturilor, telecomunicaţiilor etc.”, se menţionează în comunicat.

Conferinţa bavareză este a şaptea la număr, fiind organizată cu regularitate la iniţiativa Ministerului de Externe al Germaniei începând cu anul 2009. În anul curent Germania, care deţine preşedinţia în OSCE, cu sprijinul celorlalţi participanţi ai formatului „5+2”, a obţinut reluarea negocierilor în formatul „5+2”. Prima reuniune de acest gen, după o pauză de doi ani, a avut loc pe 2-3 iunie la Berlin.

În cadrul reuniunii a fost semnat un protocol care prevede şapte puncte şi pe care Chişinău şi Tiraspol trebuiau să le îndeplinească până la Conferinţa din Bavaria. Din şapte puncte a fost îndeplinit unul singur – la sfârşitul lunii iunie părţile au semnat protocoale de cooperare în domeniul meteorologiei şi protecţiei mediului ambiant în bazinul râului Nistru.

La Conferinţa din Bavaria urmează a fi discutată agenda, data şi locul următoarei runde de negocieri în formatul „5+2”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.