Politică

​MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE AL GERMANIEI VA DISCUTA ÎN MOLDOVA ASPECTE ALE REGLEMENTĂRII TRANSNISTRENE

22 iulie, 2016

Săptămâna viitoare la Chişinău soseşte într-o vizită de lucru ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. După cum a aflat agenţia „INFOTAG”, oficialul german va sosi marţi, 26 iulie, în calitate de preşedinte în exerciţiu al OSCE.

Conform programului vizitei, ministrul va avea întrevederi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, Prim-ministrul Pavel Filip, Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, precum şi cu reprezentanţii participanţilor la formatul „5+2” pentru reglementarea conflictului transnistrean. Nu este exclus că dl Steinmeier se va întruni şi cu principalul negociator al Transnistriei, ministrul interimar al Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Vitali Ignatiev. Toate întrevederile vor avea loc la Oficiul de la Chişinău al Misiunii OSCE.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat la un briefing în marja şedinţei de vineri a Parlamentului că luni, 25 iulie, va avea loc şedinţa platformei parlamentare speciale pentru Transnistria cu participarea Vicepremierului pentru Reintegrare din RM, Gheorghe Bălan.

„Se planifică a discuta subiecte abordate şi dezbătute atât în formatul „5+2” la Berlin, cât şi în cadrul conferinţei informale din Bavaria (de consolidare a măsurilor de încredere între părţile conflictului transnistrean – „I”), precum şi rezultatele obţinute dacă sunt”, a declarat dl Candu.

Spicherul a menţionat că şedinţa va avea loc în contextul vizitei dl Frank-Walter Steinmeier.

După cum a aflat agenţia „INFOTAG”, Frank-Walter Steinmeier soseşte în Moldova pentru a impulsiona reluarea negocierilor privind reglementarea transnistreană, una din sarcinile principiale ale preşedinţiei Germaniei la OSCE în 2016. El intenţionează să propună desfăşurarea unei runde de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” în septembrie, la Berlin.

Săptămâna aceasta au avut loc şi o serie de întrevederi ale reprezentanţilor formatului „5+2”. Ei au însumat rezultatele reuniunii în format „5+2”, desfăşurată şa începutul lunii iunie la Berlin, precum şi cele ale conferinţei bavareze de săptămâna trecută. La Berlin a fost semnat un protocol din şapte puncte, realizarea căror trebuia să contribuie la reluarea negocierilor regulate în formatul „5+2”, însă la conferinţa din Bavaria s-a constat că din şapte puncte Chişinău şi Tiraspol au îndeplinit doar două. Nu s-a atins un acord privind reluarea negocierilor.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2016.07.22 18:31 David
    Sper ca el sa face ceva ca separatistii sa au pozitia mult mai moale...
  2. 2016.07.22 18:37 Elena
    germania are planu sau care vre sa propune Moldovei si Transnistriei, dar Rusii sunt inpotriva...
  3. 2016.07.22 18:41 Nicolae
    De ce nemtii vor ceva aici da noi in Moldova nu avem pozitia dura si clara?
  4. 2016.07.24 13:35 Benea
    Am impresie ca el va fi dupa Merkel...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.