Politică

​SCHIMB DE REPLICI DURE ÎNTRE LIDERII PSRM ŞI PPEM

28 iulie, 2016

Preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, l-a acuzat pe Iurie Leancă de faptul că deciziile luate de acesta în funcţia de Prim-ministru, în anul 2014, au contribuit la producerea furtului miliardului de euro din sistemul bancar. După cum a relatat corespondentul „INFOTAG” de la Parlament, despre aceasta politicianul a declarat jurnaliştilor în cadrul şedinţei de joi a Parlamentului.

„Noi cerem ca procuratura să prezinte în Parlament informaţii despre ancheta privind furtul miliardului. Să vină procurorul şi să spună cine este vinovat. Dacă printre cei vinovaţi sunt şi deputaţi, ei trebuie să răspundă. Aceasta îl priveşte şi pe Iurie Leancă. Deciziile de atunci ale Guvernului au contribuit la furtul miliardului. Iar acum el este cu coaliţia de guvernare. Avem tabloul „revenirea papagalului rătăcit la coaliţia de guvernare”, a spus Dodon.

El a menţionat că „în presă începe un adevărat război între cei care anterior aveau afaceri comune”.

„Vorbesc şi despre Platon, şi despre Şor, şi Plahotniuc şi toţi ceilalţi, astfel că ar fi corect de a desfăşura audieri în acest sens. În Parlament avem deputaţi care atunci au condus Guvernul. Este vorba despre Guvernul Iurie Leancă, care în anul 2014 şi-a asumat răspundere pentru documentele care au permis furtul secolului. Dacă nu ar fi existat aceste legi, miliardul nu ar fi fost furat. De asemenea, în ultimul timp apar informaţii că sutn deputaţi ai Parlamentului care au beneficiat de aceste credite. În partidul, recent a fost publicată o informaţie despre Chiril Lucinschi. Procurorul trebuie să vină la Parlament şi să spună dacă este adevărat sau nu. Uitaţi-vă, de exemplu, la ce adresă era înregistrată una dintre companiile implicate în furt – pe adresa unde s-a aflat fostul oficiu al liberalilor”, a subliniat Dodon.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, el a menţionat că „dacă printre cei vinovaţi sunt şi deputaţi socialişti, aceştia trebuie să răspundă”. Totodată, liderul socialiştilor a negat categoric afirmaţiile de complicitate a preşedintelui fracţiunii PSRM, Zinaida Greceanîi, la obţinerea creditelor neperformante de la Banca de Economii.

„Furtul banilor din Banca de Economii a început nu atunci când dna Greceanîi era Premier. Asta s-a întâmplat mai târziu, în anii 2010-2011. Dar noi vrem detalii de la procurori, şi crearea unei comisii parlamentare de anchetă”, a declarat Dodon.

La rândul său, preşedintele Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă, a negat afirmaţiile lui Dodon, numindu-le „insultătoare şi mincinoase”.

„Noi susţinem propunerea de a crea o comisie privind investigarea furtului banilor. Noi şi eu nu avem ce ascunde. Decizia din 2014 a Guvernului a avut scopul de a îmbunătăţi situaţia din sistemul bancar, pentru a nu admite prăbuşirea sistemului. Această decizie a fost coordonată cu partenerii externi. De asemenea, din iniţiativa mea a început investigarea acestui caz, a fost invitată compania Kroll”, a subliniat Leancă.

Politicianul şi-a exprimat indignarea faţă de declaraţiile lui Dodon că ancheta trebuie să vizeze nu doar creditele acordate de Banca de Economii în ultimii trei-patru ani.

„Furtul la această bancă a început cu mult mai devreme – în anii 2004-2005. Toţi cei care au fost la putere considerau necesar să „mulgă” Banca de Economii, la care statul avea capital. Trebuie publicată lista tuturor celor care în ultimii 10 ani au primit şi nu au returnat băncii împrumuturile”, a declarat Leancă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.