Politică

​ PLATFORMA DA ÎNDEAMNĂ ORGANIZAŢIILE INTERNAŢIONALE ŞI MISIUNILE DIPLOMATICE SĂ PREVINĂ FRAUDAREA ALEGERILOR PREZIDENŢIALE

25 august, 2016

Platforma „Demnitate și Adevăr” (DA) s-a adresat către OSCE, FMI, UE, către misiunile diplomatice acreditate în Moldova, precum şi către CEC, Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie cu apelul de a preveni fraudarea alegerilor prezidenţiale.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în scrisoarea DA se menţionează că „regimul oligarhic pregătește o fraudare masivă a alegerilor prezedințiale, la etapa întocmirii listelor electorale și tipăririi buletinelor de vot”.

„Dovada că temerile expuse nu au fost întâmplătoare și sterile a venit chiar din partea Comisiei Electorale Centrale, care a anunțat că numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3,2 mil. În 2005 erau 2,3 mil. de alegători, în 2014 – 2,8 mil., iar în 2016 deja 3,2 mil. de cetăţeni cu drept de vot. Şi asta în condiţiile în care fenomenul migraţional a luat amploare, zilnic părăsind țara 106 oameni”, afirmă autorii scrisorii.

Aceştia susţin că experții independenți consideră că cifra reală a populației stabile din RM este aproximativ de 2,5 mil.

„Respectiv, numărul real al alegătorilor este de circa 2 milioane. Deci, diferența dintre această cifră și cea „oficială” prezentată de CEC constituie peste 1 milion de cetățeni. Iată cum guvernarea vrea să se mențină la putere”, consideră DA.

Partidul consideră că societatea civilă și partidele de opoziție trebuie să-şi unească eforturile pentru a cere guvernării să revadă de urgență Registrul de Stat al Alegătorilor și să excludă milionul de „suflete moarte” din lista votanților.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.