Politică

GUVERNUL ȘI-A ASUMAT RĂSPUNDEREA ÎN PRIVINȚA GARANȚIILOR DE STAT DIN CONTEXTUL FURTULUI BANCAR PENTRU A EVITA SPECULAȚIILE POLITICE

26 septembrie, 2016

Guvernul și-a asumat luni răspunderea privind proiectul de lege care se referă la executarea asigurării garanțiilor de stat acordate Bănci Naționale pentru creditul oferit băncilor falimentare în anii 2014-2015 pentru a acoperi tranzacțiile frauduloase din sistemul bancar. Premierul Pavel Filip a explicat această decizie prin intenția de a evita speculațiile politice mai ales în contextul campaniei electorale, dar și pentru a realiza cât mai repede înțelegerile cu Fondul Monetar Internațional fapt ce va permite și deblocarea finanțărilor din partea UE.

Proiectul prevede că statul va emite obligațiuni de stat pentru a acoperi creditele acordate celor trei bănci falimentare – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Aceste obligațiuni vor fi transmise Băncii Naționale pe o perioadă de 25 de ani. Ministrul finanțelor Octavian Armașu a precizat că e vorba de 13,5 miliarde de lei și nu un miliard de dolari așa cum se vehicula. Adică de aproape două ori mai puțin.

Premierul Pavel Filip a menționat că această decizie decurge din înțelegerile cu FMI și chiar dacă va fi criticată ea este necesară. ”Sunt legi importante, evident că pe marginea multor din ele vom fi criticați, dar noi aici la guvern ne vom ține departe de campania electorală și ar fi păcat să pierdem două luni. Noi să ne facem treaba și să ne gândim la viitorul acestei țări”, a declarat Pavel Filip.

Faptul că nu s-a mers pe cale tradițională – adică să fie evitată de parlament este explicat atât prin campania electorală cât și prin necesitatea urgentării acesteia. ”Modalitatea de aprobare a fost coordonată și cu majoritatea parlamentară și suntem nevoiți să mergem pe angajarea răspunderii pentru că nu avem timp la dispoziție, pentru că pe formula tradițională ne-ar trebui încă vreo câteva săptămâni. Și riscul cel mare este că dacă nu reușim în octombrie să avem un program cu Fondul. nu reușim să deblocăm finanțările din partea UE. Asupra acestui lucru ne-a atras atenția și comisarul european Johannes Hahn astăzi”, a punctat Pavel Filip.

Amintim că guvernele PLDM au decis să acorde garanți ide stat unor împrumuturi ale BNM celor trei bănci, pentru a evita colapsul întreg sistemului bancar, după furturile din 2014, care ar fi fost comandate și executate de fostul premier PLDM Vlad Filat prin intermediul unor controversați oameni de afaceri precum Veaceslav Platon.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.09.26 17:56 Mihai
    Deja tot asa Leanca facea si unde el este acum?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.