Politică

PLAHOTNIUC EXPLICĂ ÎN PRESA INTERNAȚIONALĂ DE CE MOLDOVA TREBUIE SĂ CONTINUE PARCURSUL EUROPEAN

30 septembrie, 2016

Prim-vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, vorbește într-un articol pentru prestigiosul ziar internațional “Politico” de ce Republica Moldova trebuie să continuie parcursul european. El afirmă că Europa e casa noastră și că eliberarea sistemului economic și consolidarea statului de drept sunt o necesitate, nu un lux.

“Europa este casa noastră, atât din punct de vedere cultural, cât și geografic. Chiar dacă noi ne-am asumat demult responsabilitatea de a implementa reforme în economie, politică și justiție, perspectiva aderării la UE ne încurajează să dublăm eforturile”, a scris Plahotniuc.

El explică de ce Moldova se străduie atât de mult să adere la UE și de ce occidentul ar trebui să continue să ne susțină eforturile în această direcție. “Pentru unii, integrarea european este un ideal de neatins – însă nu pentru noi. Moldovenii lucrează la instituirea unei democrații de piață liberă, orientată spre vest și caută o soluție pentru rezolvarea problemei legate de regiunea separatistă transnistreană, care este susținută de Rusia, dar recunoscută în toată lumea drept parte a țării noastre. Fiind cea mai săracă țară din Europa, cu 30% din populație care lucrează peste hotare, noi trebuie să facem mai multe pentru a asigura puterea și suveranitatea națiunii noastre.

Având în față aceste provocări, Moldova simte și conștientizează necesitatea de a adera la comunitatea europeană care este una liberă, prosperă și pașnică. Iar Occidentul are o miză în succesul nostru”, a explicat Vlad Plahotniuc.

Prin construirea unei societăți libere, angajate la întreprinderi libere, noi vom stabili un exemplu pentru alte state post-sovietice. Iar prin obținerea unei soluții în privința regiunii transnistrene noi vom crea un model de soluționare pentru alte „conflicte înghețate”, care sunt prea comune pentru Europa de Est, Balcani și Asia Centrală, a mai scris acesta.

Multe din progresele Republicii Moldova ar putea fi puse în pericol pe 30 octombrie, când moldovenii își vor alege următorul președinte, atrage atenția prim-vicepreședintele PD. “Noi avem de ales: să continuăm să mergem pe calea progresului sau să ne alăturăm radicalilor pro-ruși care pun la îndoială beneficiile pieței libere. În speranța de a tărăgăna reformele ambițioase și de a-și acoperi urmele, anti-reformatorii au demonstrat limitele pe care aceștia sunt gata să le încalce, inclusiv prin faptul că mă atacă pe mine, acuzându-mă de o mulțime de crime, fără a oferi nici măcar cea mai mică probă. Dar aici nu este vorba despre mine, ci despre a pune Moldova pe o cale durabilă de integrare în lumea occidentală”, a subliniat Plahotniuc.

Democratul mai spune că „Foaia de parcurs” pe care am negociat-o recent ne va aduce mai aproape de UE și va determina țara noastră să realizeze reforme cuprinzătoare.

Vlad Plahotniuc consideră că una dintre cele mai dure provocări cu care se confruntă Republica Moldova este corupția. “Aproape 1 miliard de dolari – o optime din produsul nostru intern brut – a fost deturnat din 3 bănci mari din țara noastră. Guvernul nostru, condus de Partidul Democrat din Moldova (PDM), care este vârful de lance al coaliției de guvernare, este hotărât în privința rezolvării acestei probleme periculoase. Noi am incriminat utilizarea abuzivă a fondurilor internaționale și a celor din UE, am înăsprit pedepsele pentru corupție și am obligat funcționarii publici să-și dezvăluie sursele de venituri și averile lor”, punctează democratul.

“De asemenea, noi încurajăm liberalizarea economică și lucrăm la crearea unui mediu pro-business. Ne extindem comerțul bilateral cu UE, care cumpără în prezent aproximativ 62% din mărfurile pe care le exportă țara noastră, precum și promovăm prevederile statului de drept – condiție prealabilă pentru creșterea economică – prin consolidarea independenței organelor judiciare și celor de menținere a ordinii. După cum se vede din progresele pe care le facem în calea spre aderare la UE, Moldova vrea să se alinieze cu țările din Occident. Însă aliații noștri europeni trebuie să înțeleagă că noi putem fi proeuropeni fără a fi anti-Rusia. Moldova vrea să lucreze împreună cu toți cetățenii și vecinii săi la stabilizarea regiunii și la rezolvarea celor mai dificile provocări, într-un mod transparent și reciproc agreabil”, a mai informat Vlad Plahotniuc.

El mai este de părere că primul pas spre o soluționare pașnică este obținerea unei soluții durabile pentru problema transnistreană. “Moldova și Rusie trebuie să fie apte să topească „conflictul înghețat” din această regiune separatistă, a cărei „independență” nu este recunoscută de nici un membru al Națiunilor Unite. În ciuda tensiunilor dintre noi, Rusia rămâne a fi al doilea cel mai mare partener comercial al Moldovei, după UE. Țările noastre ar trebui să continue să discute modul în care putem lărgi și îmbunătăți relațiile noastre comerciale. Prietenii noștri din Occident trebuie să ne susțină în îndeplinirea visului nostru: o democrație cu piață liberă care respectă statul de drept, este orientată spre vest și este în relații pașnice cu toți vecinii săi”, a conchis Plahotniuc, care este prezentat de Politico și în calitate de Coordonator Executiv al Consiliului Coaliției de Guvernare al Republicii Moldova.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.01 10:23 Horia
    Nu cred ca el poate sa fie liderul Moldovei, nu cred si punctu!
  2. 2016.10.01 10:26 Elena
    Dl Plaha da la toti interviuri da la canal Jurnal-TV de ce nu da?
  3. 2016.10.01 10:31 Igor
    Este clar pentru toti, ca Moldova sa incepe sa dezvolta numai atunci chind dl Plahotniuc sa fie prim-ministru.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.