Politică

​AMBASADA RUSIEI ÎN RM ESTE INDIGNATĂ DE DECLARAȚIILE XENOFOBE ALE MINISTRULUI TRANSPORTURILOR, IURIE CHIRINCIUC

19 octombrie, 2016

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova este indignată de declarațiile xenofobe ale ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, despre persoanele de naţionalitate rusă, pe care le-a făcut pe blogul său.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al Ambasadei, „insultele grosolane făcute pe criterii naționale de către o persoană care deține o funcție publică de rang înalt constituie o încălcare flagrantă a prevederilor normative juridice, inclusiv a legislației penale, precum și a regulilor de conduită civilizată în țările democratice ale lumii”.

Reprezentanţa diplomatică îşi exprimă nedumerirea referitor la modul în care „retorica șovinistă a membrului Partidului Liberal, Chirinciuc, care face parte din coaliţia de guvernare, se îmbină cu declarațiile conducerii ţării privind devotamentul față valorile europene ale multiculturalismului, toleranța și lupta cu discriminarea, dorința de a realiza reintegrarea țării”.

„Apare întrebarea: cum asemenea acţiuni ale ministrului Chirinciuc corelează cu declaraţiile Chişinăului privind normalizarea relaţiilor cu Federaţia Rusă, inclusiv în albia înţelegerilor moldo-ruse recente la diferite niveluri”, se arată în document.

În comunicat se exprimă speranţa că „fapta șovinistă a oficialului Republicii Moldova va primi o reacție adecvată din partea autorităților din țara gazdă, inclusiv din partea organelor de drept”.

INFOTAG precizează: Cu patru zile în urmă, ministrul Iurie Chirinciuc, care este unul din liderii Partidului Liberal, a scris pe blogul său că apropierea cu Rusia este „cel mai mare rău care li se poate întâmpla cetăţenilor Republicii Moldova”. El i-a numit pe ruşi „nişte leneşi şi beţivi”. Asociaţia jurnaliştilor vorbitori de limbă rusă s-a adresat Procuraturii Generale a RM în această privinţă. Ulterior, articolul a fost şters de pe blog, iar unele site-uri care au preluat articolul au fost blocate.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.