Politică

​INSTANŢA DE JUDECATĂ A EMIS MANDAT DE AREST PE NUMELE LUI RENATO USATÎI ŞI L-A DAT ÎN CĂUTARE INTERNAŢIONALĂ

25 octombrie, 2016

Judecătoria sectorului Centru al Chişinăului a emis mandat de arest pe numele preşedintelui „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, şi l-a dat în căutare internaţională. Potrivit agenţiei INFOTAG, decizia a fost luată luni seara, în cadrul unei şedinţe care durat o zi întreagă.

Mandatul de arest a fost emis pe un termen de 30 de zile. Termenul va fi aplicat din momentul reţinerii lui Usatîi.

Procurorul Vitalie Busuioc a spus că Usatîi are statut de acuzat din 22 octombrie. În demersul procurorilor se menţionează că Usatîi a fost citat de mai multe ori către procuratură, însă el nu s-a prezentat.

Avocatul Ion Cerga susține că toate procedurile procesual penale au fost făcute în grabă.

„Argumentele apărării nu au fost ascultate, verificate şi evaluate. S-a rămas pe poziţia procurorului că la noi astăzi se poate cita persoana printr-un SMS de pe un telefon necunoscut. Desigur că vom contesta această hotărâre la la Curtea de Apel”, a declarat Cerga.

Renato Usatîi este acuzat că în 2010 a comandat omorul bancherului rus Gherman Gorbunţov. Înainte de tentativa de omor, Gorbunţov a primit cetăţenia Moldovei. Killerul Vitalie Proca, cetăţean al Moldovei, a fost arestat în 2012 la Moscova şi extrădat României. El a fost condamnat la Bucureşti şi este deţinut pentru tentativa unui alt omor. Procuratura Moldovei îl acuză pe Usatîi că el a comandat omorul, iar după condamnarea lui Proca a încercat să-i transmită familiei lui $600 mii pentru o înregistrare audio în care asasinul să declare că nu Usatîi este cel care a comandat asasinarea lui Gorbunţov.

În ajun, Renato Usatîi, care deja de două luni se află la Moscova, a declarat într-o adresare video către susţinători că el are statut de martor în dosarul penal al lui Vitalie Proca, dar nicidecum statut de acuzat. De asemenea, el a declarat că procurorii moldoveni nu au avut motive pentru a porni acest dosar, căci infracţiunea a fost săvârşită la Londra, reţinerea a fost făcută la Moscova, iar criminalul îşi ispăşeşte pedeapsa la Bucurşti. Usatîi este convins că „dosarul are substrat politic”.

Candidatul „Partidului Nostru” la funcţia de Preşedinte al RM, Dumitru Ciubaşenco, şi-a exprimat indignarea faţă de acţiunile sistemului judecătoresc şi ale organelor de drept din Moldova. Deşi are statut de candidat la preşedinţie, luni poliţia nu i-a permis să intre în clădirea judecătoriei şi a fost dat afară.

„Calificăm acest lucru drept o pregătire pentru săvârşirea unei infracţiuni politice, căci se încearcă eliminarea candidatului „Partidului Nostru” din cursa pentru prezidențiale. Se repetă situația din noiembrie 2014, când în ultimul moment, cu trei zile până la alegeri, regimul lui Plahotniuc a scos partidul lui Renato Usatîi din alegeri într-un mod barbar”, a spus Ciubașenco.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.25 16:10 Sava
    De ce la dinsu tot santimpla?
  2. 2016.10.25 16:14 Anton
    Este pacat, mare pacat pentru dl Renato.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.