Politică

​VLAD PLAHOTNIUC A SEMNALAT SUA ŞI UE CĂ GUVERNAREA MOLDOVEI ESTE GATA SĂ FACĂ ORICE PENTRU A MENŢINE PARCURSUL EUROPEAN – OPINIA EXPERŢILOR

27 octombrie, 2016

Vlad Plahotniuc a semnalat Uniunea Europeană şi SUA că guvernarea Moldovei este gata să facă orice pentru a menţine parcursul european, chiar şi să-şi retragă candidatul la funcţia de preşedinte în favoarea candidatului proeuropean Maia Sandu. De această opinie este directorul Institutului de Politică Eficientă, Vitalie Andrievschi.

Solicitat de agenţia INFOTAG, el a spus că prin această decizie Plahotniuc a făcut o alegere în favoarea Uniunii Europene atunci când l-a scos din cursa electorală pe candidatul PDM, Marian Lupu, pentru a o susţine pe Maia Sandu.

„Democraţii avea îndoieli în privinţa faptului dacă Lupu va reuşi să-l învingă pe liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Trebuiau să lucreze mai intens în mediul rural, unde Sandu nu prea este cunoscută, şi astfel să asigure accesul în turul doi pentru Lupu. Însă exista riscul că alegătorii forţelor proeuropene ar putea să nu-l voteze pe candidatul PDM în turul doi. În acelaşi timp, susţinătorii candidatului „Partidului Nostru”, Dumitru Ciubaşenco, îl vor susţine în turul doi pe Dodon”, a menţionat Andrievschi.

Potrivit lui, acum PDM a pus opoziţia faţă în faţă.

„Astfel, partidul şi-a procurat „acţiunea de aur” pe care o va putea folosi după alegerile parlamentare din 2018, când va putea decide cu cine să formeze majoritatea de la guvernare în Moldova – cu partidul lui Sandu sau cu partidul lui Dodon”, a remarcat expertul.

Întrebat de corespondentul INFOTAG a cui este această decizie – a lui Plahotniuc personal sau lui i-a fost recomandat acest lucru de cineva de peste hotarele RM, Andrievschi a spus: „Ştiu cu siguranţă că la staff-ul democraţilor au fost discutate diferite variante pentru cazul în care va fi clar că Lupu nu va putea învinge”.

„Retragerea lui Lupu în favoarea candidatului forţelor proeuropene a fost varianta principală în discuţiile democraţilor. Această variantă este interesantă din diferite puncte de vedere. În primul rând, pentru că aceasta reduce actualitatea tendinţelor de proteste în urma confruntării intereselor a două opoziţii – de dreapta şi de stânga”, consideră el.

Andrievschi spune că prin scoaterea lui Lupu din cursa electorală coordonatorul coaliţiei de guvernare, Vlad Plahotniuc, a demonstrat Bruxelles-ului şi Washington-ului să autorităţile RM fac totul pentru a menţine parcursul european al ţării.

„Dacă în turul doi va învinge Dodon, PDM şi liderul său neformal, Plahotniuc, vor putea spune cu conştiinţa curată că au făcut tot posibilul pentru ca aceasta să nu se întâmple”, a încheiat Vitalie Andrievschi.

Vicedirectorul Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, este mai puţin optimist în privinţa deciziei democraţilor.

„Presupun că Vlad Plahotniuc, fiind limitat financiar, a analizat bine sondajele de opinie şi preferinţele alegătorilor. Astfel că nu i-a mai rămas nimic de făcut decât să-şi retragă candidatul la preşedinţie”, a spus el.

Nantoi consideră că acest lucru a fost făcut pentru „a evita ruşinea de la alegeri”.

„Acum întrebarea este: Cum se vor purta alegătorii? Problema este că tot de ce se atinge Plahotniuc este sortit eşecului”, a remarcat expertul, care nu ştie cum vor reacţiona alegătorii la acest pas al democraţilor.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.