Politică

​PREŞEDINTELE ALES AL MOLDOVEI A REFUZAT SĂ SE ÎNTÂLNEASCĂ CU FOSTUL PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI

28 noiembrie, 2016

Preşedintele ales al Moldovei, Igor Dodon, a refuzat să se întâlnească cu fostul Preşedinte al României, Traian Băsescu. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris pe pagina sa de facebook, comentând declaraţia Preşedintelui român precum că Dodon trebuie să asculte sfaturile sale.

Traian Băsescu, care s-a aflat la Chişinău la sfârşitul săptămânii trecute pentru a se întâlni cu alegătorii în cadrul campaniei electorale parlamentare din România (circa 500 mii de cetăţeni ai Moldovei deţin cetăţenia României şi pot participa la alegeri – „I.”), a declarat că l-ar sfătui pe Preşedintele ales Igor Dodon „să nu mai piardă vremea şi să o ia spre vest”.

„Am luat notă de declaraţia făcută de domnul Dodon în care şi-a mai diminuat elanul spre Uniunea Vamală şi spune că va întreba poporul dacă să meargă spre vest sau spre est. Iar eu îi dau un sfat de aici de la Chişinău: nu mai pierde vremea, ia-o spre vest că asta-i direcţia! Şi trebuie să recunoscă şi el că eu sunt unul care a fost preşedinte zece ani, el încă e stagiar, aşa că-i bine să-mi asculte sfaturile'”, a declarat Băsescu.

Drept răspuns, Dodon a scris pe facebook că „probabil din acest motiv m-a sunat aseară Traian Băsescu, solicitând o întrevedere”.

„Voia să vină cu sugestii și sfaturi? Nu am nevoie de sfaturile dânsului, nici de experiența lui de unionist neîmplinit. Uneori e mai bine să nu ai deloc experiență politică, decât să ai una ca a dumnealui”, a scris Dodon.

El nu a exclus că după rateurile din România, Traian Băsescu vrea să-şi facă un partid sau o mișcare proprie unionistă în Republica Moldova și acum caută mijloace „să se poziționeze față de președintele statului care este statalist”.

„Îi doresc succes în compania lui Ghimpu, Guțu și Pavlicenco. Se merită unul pe altul. Eu sunt deschis spre comunicare cu toți cei care respectă statalitatea Republicii Moldova. În rest, fără supărări”, a scris Doodn.

Înainte de aceasta, într-un interviu pentru postul român de televiziune TVR, el a declarat că pledează pentru dezvoltarea bunelor relaţii cu România, dar e împotriva unirii celor două ţări.

„Eu niciodată nu am fost antiromân. Eu nu sunt antiromân şi nu voi fi antiromân. Noi suntem vecini, avem rădăcini istorice comune. Suntem fraţi, dacă doriţi. Fraţi-fraţi, însă fiecare la casa lui. Eu stimez statul român ca stat independent, suveran. Şi sper foarte mult ca aceeaşi abordare să fie faţă de ţara mea, faţă de Moldova. Eu consider că toţi vecinii trebuie să fie fraţi. Eu aş vrea ca românii să aibă un comportament ca fraţii, dar ca fraţii mai mari. Vrem să fim în relaţii în care ne respectăm reciproc”, a menţionat Dodon.

El a reiterat că prima sa vizită în calitate de preşedinte o va face la Moscova, pe cea de a doua – la Bruxelles, iar a treia – la Bucureşti.

„Am decis să merg acolo unde pot fi soluţionate cele mai serioase probleme ale cetăţenilor, trebuie să restabilim relaţiile economice cu Rusia, pentru ca agenţii economici din Moldova să poată exporta pe piaţa rusă. Apoi vom merge la Bruxelles. Nu este exclus că vom avea negocieri bilaterale în vederea deblocării relaţiilor economice cu Rusia”, a spus Dodon.

El a mai spus că duminică a plecat la Moscova, însă nu în calitate de Preşedinte, ci a mers într-o vizită privată, din motive personale.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2016.11.28 13:50 Efim
    Pina 2020 unirea sa fie!
  2. 2016.11.28 13:54 Elena
    Cu fie care an echipa unionistilor creste, cu Basesca fara Basescu ea sa fie...
  3. 2016.11.28 13:56 Alex
    Eu socot ca dl Basesca a fost bun presedinte pentru basarabenii...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.