Politică

​STATUL AR PUTEA INSTITUI MONOPOL ASUPRA JOCURILOR DE NOROC

09 decembrie, 2016

Statul ar putea institui monopol asupra pieţei jocurilor de noroc în Moldova, cu excepţia cazinourilor. Potrivit agenţiei INFOTAG, proiectul de lege în acest sens a fost discutat joi în şedinţa Parlamentului.

Potrivit documentului, societatea pe acţiunea „Loteria de Stat a Moldovei”, cu 100% capital de stat, devine singura întreprindere care va putea organiza pariuri, loterii, precum şi să deţină aparate de jocuri de noroc.

„Acest proiect de lege are un caracter social. Dependenţa de jocurile de noroc acţionează negativ nu doar asupra bunăstării cetăţenilor, care cheltuiesc sume enorme pe acestea, dar şi asupra psihicului, distrugând familii. Copiii uneori nu merg la şcoală, preferând să-şi petreacă timpul la aparatele de joc. Mai mult chiar, instituirea monopolului statului pe piaţa jocurilor de noroc va reduce brusc cazurile de evaziune fiscală şi de escrocherie”, a spus deputatul democrat Serghei Sîrbu.

Potrivit lui, în ţară vor fi interzise sălile de jocuri de noroc în instituţiile publice, la staţii de transport public, la autogări, în trecerile subterane, precum şi în raza a 200 metri de şcoli şi instituţii medicale. Vor fi interzise automatele care au fost produse cu cel puţin cinci ani în urmă. Totodată, în sălile de joc trebuie să fie instalate minimum 20 de aparate în municipii şi minimum 10 aparate în alte localităţi. Se va interzice intrarea în sălile de joc şi cazinouri pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 21 de ani. De asemenea, se va interzice publicitatea la jocuri de noroc.

Deputatul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc şi-a exprimat neîncrederea că statul va putea întreţine sălile cu automate de joc, având în vedere situaţia economică dificilă din ţară.

„Iar dacă statul nu va putea achiziţiona aparate, reiese că în ţară nu vor mai fi săli de joc afară de cazinouri particulare?”, şi-a exprimat el nedumerirea.

Drept răspuns, Sergiu Sîrbu a menţionat că legea stipulează clar că activitatea jocurilor de noroc poate fi efectuată doar de „Loteria de Stat a Moldovei”.

„Dacă nu vor fi bani, atunci nu vor fi nici parate. Cred că aşa va fi chiar mai bine, în special, pentru cetăţenii ţării”, a spus el.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Vasile Bolea, a declarat că există riscul că, în cazul în care nu vor fi bani, sălile de joc care aparţin statului ar putea trece sub controlul persoanelor private.

„De exemplu, un antreprenor particular va putea foarte simplu să încheie contract cu „Loteria de Stat a Moldovei”, oferind aceleaşi aparate, săli şi altele. În consecinţă, s-ar putea repeta situaţia cu concesionarea Aeroportului Chişinău. Şi în acest caz, statul nu va mai deţine monopolul, iar sălile vor trece în gestiunea persoanelor particulare”, a spus Bolea.

Deputatul PLDM, Tudor Deliu, a pus la îndoială echitatea acestui proiect de lege referitor la participanţii actuali ai pieţei jocurilor de noroc. Potrivit lui, în ţară sunt înregistrate aproximativ 3 mii de aparate.

„Noi deja nu vom mai urmări ce vor face aceşti agenţi economici. Ei au dreptul să vândă aceste aparate sau să le arunce. Legea le va interzice să-şi continue activitatea”, a răspuns Sîrbu.

În prezent, în ţară au fost eliberate 68 de licenţe în domeniul jocurilor de noroc contra unor sume mari de bani, iar valabilitatea multor licenţe expiră peste câţiva ani.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2016.12.09 10:58 Ilie
    Dl Plahotniuc stie despre asta?
  2. 2016.12.09 11:00 David
    La noi statul - asta este dl Plahotniuc, corect?
  3. 2016.12.09 11:01 Ivan
    Peste sase luni statu spune ca nu are nevoe de asa afaceri si atunci cuiva prelua asta in minele sale. Stiti cumva cine asta sa fie?
  4. 2016.12.09 19:53 Andrei C
    Cineva a platit sau va plati bani grei pentru a deveni monopolist in domeniu. Statul nu are nici tehnica, nici posibilitate de a cumpara aceasta tehnica pentru salile de joc, deci va recurge la careva intelegeri cu vre-un "rechin" din acest domeniu, care are si tehnică si bani de a mai investi, iar daca devine singurul pe piata jocurilor de noroc, mai ales fara sa achite taxa de licenta, il va intrece si pe Plahotniuc dupa venituri, clar ca daca nu este tot acelasi Plahotniuc cointeresat in asta...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.